U ime časti, ekstremisti kamenuju žene i brutalno se iživljavaju na njima

Youtube
Žene su među ekstremistima simbol obiteljske časti, pa se njihovo loše ponašanje kažnjava na najbrutalnije zamislive načine
Vidi originalni članak

Ovaj tjedan su objavljene snimke kamenovanja Rokhsane - mlade žene u ranim dvadestim godinama - u Afganistanu, što je zgrozilo čitav svijet.

Taj događaj je još jednom privukao pozornost javnosti na to kako se talibani i vjerski ekstremisti u dijelovima muslimanskog svijeta ponašaju prema ženama.

Zlostavljanje žena koje se kamenuju do smrti ne proizlazi iz vjerskih načela, nego prije iz uloge vjere u potrazi za novim identitetom - u regiji koja preživljava mnoštvo previranja, a gdje žene i dalje predstavljaju važan simbol obiteljske časti.

No krenimo od početka: islam zaista ima kaznu kamenovanja onih koji su seksualno aktivni izvan braka. No za to mora postojati četvero očevidaca (koji su vidjeli sam čin), prije nego se može donijeti presuda; što je prilično teško izvedivo bilo gdje na svijetu.

Kao drugo, obje strane, znači i muškarci i žene, trebali bi podnijeti istu kaznu. 

Obje ove činjenice fundamentalisti u potpunosti ignoriraju, čime samo još jednom dokazuju u kolikoj mjeri izabiru iz islama ono što im se sviđa i odgovara im u danom trenutku.

Većina smatra da je kamenovanje dio prošlosti

Što se tiče ostatka muslimanskog svijeta, kojeg čini umjerena većina, iako su upoznati s pitanjem kamenovanja, oni znaju kako protumačiti duhovnu stranu onoga što se primjenjivalo prije tisuća godina i usmjeriti to u lekcije kojima će poticati skromnost među ženama i muškarcima u suvremenom dobu. Bez da uopće pomisle na pravo kamenovanje.

Mlade žene iz Jordana, Sirije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje su vjernice - muslimanke, žive u skladu s islamom i nose hidžab, nisu s nimalo odobravanja gledale na kamenovanje Rokhsane, čiji je jedini grijeh bio pokušaj bijega s mladićem njezinih godina.

"Postoji razlog za svačije ponašanje. Njezin bijeg bez roditeljskog odobrenja je bio loš, ali s tim se može suočiti na drugačije načine, a ne kažnjavanjem", izjavila je 21-godišnja Manar. "Nitko više ne vjeruje u kamenovanje - to se događalo u neka prošla vremena."

Oni koji i dalje odobravaju kamenovanje su u manjini, ali su oni također najglasniji u svojim selektivnim provedbama u regiji. Za njih, bez obzira je li riječ o talibanima ili ISIL-u, jedini način na koji mogu pridobiti moć jest da se koncentriraju na vrlo određeni dio religije i samo na prostorima gdje smatraju da je to nužno učiniti.

A te grupe smatraju žene najnižom skupinom, točnije onom koja se koristi kako bi oni sami dokazali svoju muškost i nad kojom mogu pokazati moć, kako sebi tako i ostatku svijeta.

Najbrutalnije zlostavljanje žena u povijesti islama

Nikad prije u muslimanskoj povijesti nisu žene bile toliko brutalno zlostavljane, bilo da je riječ o kamenovanju u Afganistanu, Iraku i Iranu, otmicama od strane Boko Harama u Nigeriji ili smaknućima u Libiji.

Ovaj prelazak granice - fizičko napadanje žena na takve divljačke načine - proširio se u posljednjih 20-ak godina, a najveći uspon je doživio širenjem ISIL-a.

Nova masovna zlostavljanja žena šokiraju i same žene iz muslimanske zajednice, koje inače poštuju religiju, ali ne na način na koji je ekstremisti pokušavaju definirati: potpunim ušutkivanjem žena, od društvene do političke sfere života.

No koliko god ovakvo ponašanje šokiralo muslimanski i ostali svijet, bitno je ne okarakterizirati ekstremno ponašanje ovih muslimana kao dio islama, jer na taj način se opravdavaju njihove tvrdnje o religiji. Unatoč tome što većina muslimana ne živi prema tim pravilima, piše CNN.

Treba stoga omogućiti muslimankama da se čuje njihov glas i da se osigura njihova sigurnost u svim zemljama, kako bi se povratila ravnoteža između talibana, i njima sličnima, i umjerene većine koja pronalazi, stvara i traži tek pristojan život.

Posjeti Express