Bolesni crtići koje Kim Jong-un prikazuje djeci

screenshot/youtube
Sjevernokorejski predsjednik priprema djecu za eventualni rat protiv SAD-a i Japana prikazujući ih u crtićima kao negativce
Vidi originalni članak

Sjeverna Koreja otvorila je još jedan front u propagandnom ratu protiv SAD-a. Nakon animacije napada na američki nosač aviona, njihova televizija proizvela je i kompjutorsku animaciju razaranja Bijele kuće. 

Osim toga, sjevernokorejska nacionalna televizija ovih dana prikazuje i crtane filmove namijenjene djeci, u kojima su američki vojnici glavni negativci. Najnoviji među njima je 'Vjeverica i jež' u kojem su američki vojnici zli vukovi, japanske trupe su prepredene lasice, dok su sjevernokorejski vojnici dobroćudna vjeverica i hrabri jež. Cjelovečernji crtić proizveden je u državnoj producentskoj kući SEK, a radnja se odvija na Cvjetnom brdu i govori o sukobu životinja koje tamo žive.

Kim Jong-un ovakvom propagandom slijedi praksu svog djeda Kim Il Sunga koji je crtane filmove koristio u propagandne svrhe još 60-ih godina.

Tako je nedavno dovršen i novi serijal crtanog filma 'Dječak general', čija je zadnja epizoda prikazana prije 20-ak godina. Glavni junak je hrabri dječak ratnik, koji brani kraljevstvo Goguryeo, koje je obuhvaćalo korejski poluotok, dijelove Kine i obalni dio današnje Rusije, a trajalo je od 1 stoljeća prije naše ere, do 7. stoljeća. Crtić je imao 50 epizoda, a posljednja je prikazana 1997. 

Snimanje novih epizoda inicirao je Kim Jong-un, koji je okupio animatore i naredio im da naprave crtani film koji će, kako je rekao, 'educirati djecu o bogatoj povijesti, kulturi i tradiciji sjevernokorejskog naroda'. 

Novi nastavci 'Dječaka generala' rađeni su naprednijom tehnologijom, pa je bolje animiran, a glavni junak je sad nešto stariji . Prva epizoda prikazala se u Munsu parku u Pjongjangu, pred tisućama ljudi, koji su s oduševljenjem pohrlili na javnu projekciju.

Posjeti Express