Burka osvetnica - prvi crtić s muslimanskom superjunakinjom

Youtube
Muslimanski svijet nije poznat po ženskim pravima, ali to bi se uskoro moglo promijeniti
Vidi originalni članak

U muslimanskoj kulturi definitivno nedostaje snažnih, samostalnih ženskih figura koje bi djevojkama i ženama mogle poslužiti kao uzor iz svijeta popularne kulture. Točnije dosad ih nije bilo.

Ali sad upoznajte Burka osvetnicu. Ona je pakistanski animirani lik koji bi trebao promijeniti omjer snaga u korist žena. Osvetnica je superjunakinja koja se bori protiv zločina u svojoj čarobnoj burki. A kad nije superjunakinja, ona je učiteljica, Jiya, dakle može predstavljati budućnost bilo koje obične muslimanske djevojčice. A u tome leži i njezina čar. 

Ovaj pakistanski crtić prisutan je na tržištu od kolovoza 2013. godine, no planira se da će puno veću pozornost pridobiti kad se ovih dana počne prikazivati u Indiji, na obrazovnom programu ZeeQ.

Originalno je išao na jeziku urdu, ali indijska verzija će se moći pratiti i na engleskom, hindu, telugu i tamilskom, kako bi što više djece moglo pratiti crtić.

Inače, žena u crnom je dobila pohvale diljem svijeta zato što pokušava utjecati na percepciju žena u muslimanskom svijetu. Uz to, osvojila je Peabody nagradu i bila nominirana za Emmy.

Zanimljivo je da se Jiya transformira u superjunakinju samo po noći, te se bori protiv zločestih likova koristeći borilačke vještine, olovke i kemijske, a ne oružje.

Burka Avenger se kritičke osvrće i na društvene probleme zemalja u razvoju, kao što je borba protiv dječje paralize. U Pakistanu su militanti pogubili više pristalica cijepljenja protiv dječje paralize, uključujući i Salmu Farooqi, majku petero djece koja je izvučena iz kuće, mučena i upucana u ožujku 2014. godine, a sve zato što je željela djecu cijepiti protiv zloglasnog virusa.

Sve u svemu mala osvetnica u burki izuzetno je potrebna u zemljama poput Pakistana, Afganistana i Indije, gdje se pomalo radi na smanjenju spolne diskriminacije. Iako je još dug put pred njima, ova animirana superjunakinja učinila je prvi korak, bar za mlađe generacije, piše Mic.

Posjeti Express