Life
292 prikaza

Burka osvetnica - prvi crtić s muslimanskom superjunakinjom

Burka
Youtube
Muslimanski svijet nije poznat po ženskim pravima, ali to bi se uskoro moglo promijeniti

U muslimanskoj kulturi definitivno nedostaje snažnih, samostalnih ženskih figura koje bi djevojkama i ženama mogle poslužiti kao uzor iz svijeta popularne kulture. Točnije dosad ih nije bilo.

Ali sad upoznajte Burka osvetnicu. Ona je pakistanski animirani lik koji bi trebao promijeniti omjer snaga u korist žena. Osvetnica je superjunakinja koja se bori protiv zločina u svojoj čarobnoj burki. A kad nije superjunakinja, ona je učiteljica, Jiya, dakle može predstavljati budućnost bilo koje obične muslimanske djevojčice. A u tome leži i njezina čar. 

Ovaj pakistanski crtić prisutan je na tržištu od kolovoza 2013. godine, no planira se da će puno veću pozornost pridobiti kad se ovih dana počne prikazivati u Indiji, na obrazovnom programu ZeeQ.

Originalno je išao na jeziku urdu, ali indijska verzija će se moći pratiti i na engleskom, hindu, telugu i tamilskom, kako bi što više djece moglo pratiti crtić.

Inače, žena u crnom je dobila pohvale diljem svijeta zato što pokušava utjecati na percepciju žena u muslimanskom svijetu. Uz to, osvojila je Peabody nagradu i bila nominirana za Emmy.

Zanimljivo je da se Jiya transformira u superjunakinju samo po noći, te se bori protiv zločestih likova koristeći borilačke vještine, olovke i kemijske, a ne oružje.

Burka Avenger se kritičke osvrće i na društvene probleme zemalja u razvoju, kao što je borba protiv dječje paralize. U Pakistanu su militanti pogubili više pristalica cijepljenja protiv dječje paralize, uključujući i Salmu Farooqi, majku petero djece koja je izvučena iz kuće, mučena i upucana u ožujku 2014. godine, a sve zato što je željela djecu cijepiti protiv zloglasnog virusa.

Sve u svemu mala osvetnica u burki izuzetno je potrebna u zemljama poput Pakistana, Afganistana i Indije, gdje se pomalo radi na smanjenju spolne diskriminacije. Iako je još dug put pred njima, ova animirana superjunakinja učinila je prvi korak, bar za mlađe generacije, piše Mic.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.