CIA objavila tajne karte svijeta: Vatikan, Juga, Rusija...

CIA/Flickr
Tajne CIA-ine karte koje su konačno dostupne otkrivaju puno toga
Vidi originalni članak

Danas mnogi zamišljaju obavještajce kao ljude opremljene najsuvremenijim uređajima. Ipak, jedan od osnovnih alata svakog špijuna daleko je jednostavnija: bilo za izviđanje, trgovinu, invaziju ili špijunažu, karte i mape bile su nezamjenjivi dio planiranja i rada.

Kako bi obilježili 75 godina kartografskog odjela, američka Centralna Obavještajna Agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz perioda od četrdesetih godina prošlog stoljeća do danas.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, CIA i druge obavještajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke, nego prethodnih desetljeća kada su geografi i kartografi bili ključni za planiranje i izvođenje operacija širom svijeta.

Kako su ove mape za vojnike značile "život ili smrt", njihova apsolutna preciznost je predstavljala imperativ.

Kolekcija objavljenih mapa otkriva i kako su SAD nadzirale i gledale svijet kroz desetljeća. Tijekom četrdesetih, naglasak je na Njemačkoj i Pacifiku, odnosno Japanu.

Nakon Drugog svjetskog rata, pažnja je preusmjerena premaSovjetskom Savezu, Vijetnamu i Bliskom istoku.

Moglo bi se reći da su ove mape imale važnu ulogu u oblikovanju politike i povijesti 20. stoljeća.

Cijelu galeriju objavljenih mapa možete pogledati na CIA-inom profilu na Flickru, a kao što možete vidjeti, devedesetih i osamdesetih CIA je pomno promatrala Jugoslaviju i njezine tadašnje republike.

(Newsweek)

Posjeti Express