Life
44247 prikaza

CIA objavila tajne karte svijeta: Vatikan, Juga, Rusija...

CIA-ine karte svijeta
1/7
CIA/Flickr
Tajne CIA-ine karte koje su konačno dostupne otkrivaju puno toga

Danas mnogi zamišljaju obavještajce kao ljude opremljene najsuvremenijim uređajima. Ipak, jedan od osnovnih alata svakog špijuna daleko je jednostavnija: bilo za izviđanje, trgovinu, invaziju ili špijunažu, karte i mape bile su nezamjenjivi dio planiranja i rada.

CIA-ine karte svijeta | Author: CIA/Flickr CIA/Flickr
Kako bi obilježili 75 godina kartografskog odjela, američka Centralna Obavještajna Agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz perioda od četrdesetih godina prošlog stoljeća do danas.

CIA-ine karte svijeta | Author: CIA/Flickr CIA/Flickr
Tijekom posljednjih nekoliko godina, CIA i druge obavještajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke, nego prethodnih desetljeća kada su geografi i kartografi bili ključni za planiranje i izvođenje operacija širom svijeta.

Kako su ove mape za vojnike značile "život ili smrt", njihova apsolutna preciznost je predstavljala imperativ.

CIA-ine karte svijeta | Author: CIA/Flickr CIA/Flickr
Kolekcija objavljenih mapa otkriva i kako su SAD nadzirale i gledale svijet kroz desetljeća. Tijekom četrdesetih, naglasak je na Njemačkoj i Pacifiku, odnosno Japanu.

Nakon Drugog svjetskog rata, pažnja je preusmjerena premaSovjetskom Savezu, Vijetnamu i Bliskom istoku.

CIA-ine karte svijeta | Author: CIA/Flickr CIA/Flickr
Moglo bi se reći da su ove mape imale važnu ulogu u oblikovanju politike i povijesti 20. stoljeća.

Cijelu galeriju objavljenih mapa možete pogledati na CIA-inom profilu na Flickru, a kao što možete vidjeti, devedesetih i osamdesetih CIA je pomno promatrala Jugoslaviju i njezine tadašnje republike.

(Newsweek)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.