Čuvari usisavačima skrivaju veliku tajnu Disneylanda

Wikimedia Commons
Ovo je mnogima najsretnije mjesto na svijetu kojem će se vječno vraćati
Vidi originalni članak

Čuvari koji rade u Disneylandu u Orlandu i Anheimu, upotrebljavaju posebne šifre kako bi najavili što je potrebno napraviti, a da to ne prepoznaju posjetitelji. Kada zatraže čišćenje "Kod V" to znači da je potrebno očistiti rigotinu, a kada netko kaže "Kod U" znači da je riječ o urinu. 

No ni jedan kod nije toliko tajan koliko onaj "HEPA čišćenje" kojeg se može čuti u DisneyWorldu i Disneylandu. To je zapravo alarm koji znači da je još jedan gost razbacao kremirane ostatke svoje voljene osobe po parku, a HEPA je naziv za usisavač koji je potreban da bi se to očistilo. 

Čuvari kažu kako se tako nešto događa najmanje jednom mjesečno. 

"Bilo tko tko je poznavao moju majku znao je da je Disneyland njezino sretno mjesto", rekla je Jodie Jackson Wells, koja je 2009. godine u park prokrijumčarila majčin pepeo. 

Unutra je pored majčine omiljene lokacije, prosula njezin pepeo, na mjestu na kojem je ona uvijek voljela biti i koje ju je nasmijavalo. Kasnije tog istog dana kad ju je u potpunosti svladala tuga, Wells je preskočila ogradu koja okružuje Pepeljugin dvorac, pretrčala preko travnjaka i bacila još pepela. 

"Imala sam šaku puno pepela i skakala kao da sam plesačica", rekla je. 

Trenutačni i bivši čuvari reći će kako je pronalazak i čišćenje pepela onaj tajni dio njihovog posla na mjestu kojeg nazivaju najsretnijim na svijetu. Njima je to grozan posao, dok je ožalošćenima gotovo katarzično iskustvo. Posljednje počivalište na novoj lokaciji želja je pravih i velikih obožavatelja ovo svijeta iz mašte. 

Pepeo će prosuti u cvijetnjacima, u grmovima i na travnjaku Čarobnog Kraljevstva, ispred ulaznih vrata parka, i tijekom vatrometa, u blizini Pirata s Kariba, i slonića Dumba, piše The Wall Street Journal. 

Najčešće će to učiniti, kako kažu čuvari i oni koji tamo rade, na Ukletoj palači, 49-godišnjoj i jezivoj atrakciji prepunoj strašnih duhova. 

"Ta Ukleta palača najvjerojatnije ima toliko ljudskog pepela da to više nije ni smiješno", rekao je jedan čuvar. 

Glasnogovornica Disneya rekla je "kako je takvo ponašanje najstrože zabranjeno a posjetitelji koji tako nešto pokušaju napraviti biti će ispraćeni iz parka". 

Ženski cliche Bizarna istina: Svi ženski likovi Disneyevih crtića izgledaju isto

Učinit će sve kako bi morbidnost isključili iz svog veselog parka, a kada je Walt Disney World počeo s instalacijom personaliziranih komemorativnih cigli 1994. godine kompanija je zabranila upotrebu riječi "U sjećanje na", iz straha da bi time svoje goste mogli podsjetiti na smrt. 

Caryn Reker prisjeća se emocija koje je vatromet na glavnoj ulici Disney svijeta izazvao u njezinim ocu. Kada je došlo vrijeme da 2006. godine prospe njegov pepeo, odlučila je to učiniti na nekoliko mjesta u parku. 

"Bila je to slatka uspomena kojoj smo se mogli smijati i govoriti, on je ovdje, i ovdje, a djelić njega je i ovdje", napisala je. Na isto 'mjesto zločina' vratila se i ove godine i prosula pepeo svog brata, koji je nedavno preminuo. 

Glumac Alex Perone opisao je svoje emocije koje su ga prevladale kada je prošle godine u zabavni park odnio pepeo svoje majke Sandie Perone. Ubrzo nakon što je dio pepela prosuo po cvjetnjaku Čarobnog Kraljevstva, otišao je do poznatog dijela kojeg nazivaju It’s a Small World (To je maleni svijet). 

"I dalje sam plakao. Pjesma je svirala cijelo vrijeme i bilo je sve prepuno tih malenih likova. Pomislio sam kako je ovo čudno", rekao je. 

Osim za posljednje počivalište obožavatelji će ovaj park odabrati kako bi nekoga zaprosili, vjenčali se ili proslavili rođendane. Stoga i ne čudi kako bi na ovako veselom mjestu neki poželjeli provesti i svoju vječnost. Vješti krijumčari pepela kažu da je to lak posao, prokrijumčariti pepeo kroz ulaz, posebno ako ga maskiraju u boce za lijekove i dijelove kozmetičkih proizvoda. Ostali će ga sakriti na dnu torbe u vrećice. 

Kada se pepeo pronađe na tlu, zaposlenici će obavijestiti goste da se taj dio mora zatvoriti zbog "tehničkih problema". Odmah nakon toga, dok zaposlenici mirno ispraćaju goste s lokacije, menadžer kreće u potragu za točnom lokacijom i ostacima spremnika u kojem se nalazio pepeo, a ubrzo stižu čuvari sa svojim ultra jakim usisavačima. Jedna se bivša zaposlenica prisjeća kako su ona i ostali dospjeli u nevolju kada su izmislili svoj kod za takvo čišćenje pepela "Kod Baka". 

A bilo je is slučajeva lažnih uzbuna, poput onog s prosipanjem praha za kolače. 

Glasnogovornik policijske postaje Anaheim, Daron Wyatt kaže kako je prosipanje pepela bez dozvole prekršaj i da su službenici "izlazili na teren zbog takvih slučajeva" u Disneyland, no ne sjećaju se da je bilo uhićenja. Događa se često i da puno prosipanog pepela prođene nezamijećeno i da ga zaposlenici parka nikada ne pronađu. Spomenuti 'krijumčari pepela' vjeruju kako su prošli neprimijećeno. 

NEĆETE IH VIDJETI Ove tri stvari zabranjene su u svim Disneyjevim filmovima

41-godišnja Shanon Himebrook, državna službenica iz Kansas Cityja, svakog je ljeta u Disney World putovala sa svojim ocem, radnikom u tvornici plastike u Indiani. 

"Tamo on nije bio moj stari umorni otac, već jedan veseli čovjek koji je htio sve isprobati, i voziti se posvuda", prisjeća se. 

Marty Lurie, zaposlenik Amazona iz San Bernardina, u park je odnio pepeo partnera svog oca Robina Milnesa na dnu torbe za kameru 1996. godine. Njegov otac koji je bio u depresiji nakon smrti Milnesa od AIDS-a, krenuo je također no nije se htio priključiti tom činu. Kako bi ga razveselio Lurie ga je nagovorio da se s torbom slika s Mickey Mouseom. Čak je pepeo odveo na vožnju. 

"Na kraju mu je to bila odličan zabava", rekao je Lurie. 

47-godišnja Kym Pessolano DeBarth iz Northfield-a prosula je mali dio pepela svoje majke u vodu ispred It’s a Small Worlda.

U prosincu će se opet vratiti kako bi obilježila majčinu 15-godišnjicu smrti. 

"Neki ljudi idu na groblje, a ja idem u Disney World", naglasila je. 

Posjeti Express