Dnevnik poljske Anne Frank: "Čuvaj me Bože od metaka"

Facebook
Ubijena je ispred kuće u kojoj se skrivala, a njezin je dnevnik sačuvao mladić koji ju je volio
Vidi originalni članak

Čak sedam stotina stranica dugačak dnevnik iza sebe je ostavila djevojka imena Renia Spiegel. Počela ga je pisati kao 15-godišnjakinja u Poljskoj, 1939. godine, pa sve do 1942. kada je radi svog imena i podrijetla ubijena ispred kuće u poljskom gradu Przemyslu. Holokaust je preživjela njezina mlađa sestra Ariana Spiegel, koja je kasnije promijenila ime u Elizabeth.

U svoj je uredan i ilustracijama ukrašen dnevnik zapisivala svoja razmišljanja, strahove i sumnje - baš kao i Anne Frank, koja je kao 15-godišnjakinja umrla u logoru. No za razliku od Anne čije je ime i pisanje poznato diljem svijeta, Renijin je dnevnik tek nedavno ugledao svijetlo dana. 

- Moj dragi dnevniče, prijatelju vjerni. Ti i ja prošlo smo toliko toga zajedno, a čini se kako nam najgore tek slijedi - zapisala je Renia u dnevnik. U detalje opisuje i kako joj u ratom zahvaćenoj Poljskoj nedostaje majka, o prvom poljupcu s mladićem kojeg voli (samo nekoliko sati prije no što su Nacisti napali Sovjetski Savez), i svakodnevni život pod okupacijom.

HOLOKAUST Život Židova u Hrvatskoj prije dolaska ustaša

Učenica židovskog podrijetla odvojena je od mlađe sestre i roditelja, te sakrivena na tavan jedne kuće u židovskom getu.

- Neka nam Bog svima pomogne, u njegove se ruke predajem, ti ćeš nam svima pomoći - zapisala je u dnevnik. Samo nekoliko dana prije smrti u tekicu je zapisala svoje posljednje riječi. 

Dnevnik je "izronio" u New Yorku šezdesetih, no nije pročitan sve do prije nekoliko godina. Renijina mlađa sestra, umirovljena njujorška učiteljica koja je prije rata u Poljskoj bila mlada nada filma i kazališta, i nazivali su je "poljskom Shirley Temple", odlučna je da sestrin dnevnik podijeli sa svijetom.

- I dalje mi je teško to čitati - kaže 87-godišnjakinja za The New York Post.

Dnevnik je objavljen u Poljskoj gdje je inspirirao čak i državno natjecanje u poeziji, a mnogi ga, naravno, uspoređuju i s dnevnikom Anne Frank koja je umrla u logoru Bergen Belsen od tifusa. Dnevnik će se prevesti i na engleski.

- To je neizmjerno važan povijesni dokument, kao i zaista autentični umjetnički uradak. Veliko otkriće - kaže Anna Frajlich-Zajac sa Sveučilišta Columbia.

Renia Spiegel rodila se u selu Uchryńkowce. Njezin otac Bernard bio je vlasnik obradive zemlje, a majka Rose se brinula o djeci. Živjeli su u vili na imanju kraj rijeke Dnjestar. 

- Nekada sam živjela u prekrasnoj kući kraj rijeke. U krošnjama stabala gnjezda su radile rode, jabuke su sazrijevale u voćnjaku, a ja sam sadila cvijeće - prvo je što je Renia zapisala u svoj dnevnik.

Pastoralna je idila, piše The New York Post, prestala kada su se roditelji razišli, a majka je Reniu odvela u Przemysl da stanuje sa djedom i bakom. Ona je pak otišla u Varšavu u nadi da će još dodatno pogurati njezinu glumačku i pjevačku karijeru.

Naci-zločini Ljubav u logoru: Tragična priča iz Auschwitza

- Sada živim u Przemyslu, kod bake, no iskreno rečeno nemam doma, i zato ponekada moram plakati. Ne plačem radi haljina, slatkiša ili nečega takvoga, plačem jer mi nedostaje majčica - piše 15-godišnja djevojčica koja osim o majci piše o zlim kolegicama iz školskih klupa.

- Učim francuski i da nema rata otišla bih u Francusku. Trebala sam već ići no onda je Hitler zauzeo Austriju i Čehoslovačku, tko zna što će biti sljedeće, a njegovi postupci utječu i na moj život - napisala je 1939. Renia niti ne znajući koliko je u pravu.

Samo nekoliko tjedana nakon invazije od strane Njemačke, i Sovjeti su ušli u Poljsku a Przemysl je postao podijeljeni grad.

Rose se nije mogla vratiti iz Varšave, a otac Bernard je ubijen. Renia i mlađa sestra ostale su u domu djeda i bake. Do ljeta 1941., kada je Njemačka napala Sovjetski Savez, Renia se zaljubila u učenika imena Zygmunt Schwarzer. Prvi su se puta poljubili 1941. godine, u lipnju.

- Bili smo sami, samo on i ja. Sunce je već zašlo i pojavile su se zvijezde i mjesec, a mi smo sjedili i razgovarali. Radi mraka nismo mogli pronaći put kuću, a onda me Zygo primio i rekao "Renia, poljubi me", i prije no što sam se snašla pao je prvi poljubac. Bilo mi je neugodno, tresla sam se kao prut, i otišla sam kući sanjariti - zapisala je Renia koja je nešto kasnije napisala par redaka i o njihovom prvom odnosu kojeg je opisala "čarobnim".

No ljubav je zasjenio rat.

- Gdje god pogledam je krvoproliće, ubojstva i smrt. Bože, ponovno te skrušeno molim da nam pomogneš, molim te da živimo, želimo živjeti. Moj je život bio tako neznačajan, nevažan i malen. Danas sam se brinula da nisam lijepa, a sutra ću možda prestati razmišljati zauvijek - zapisala je 1942. godine i navela kako je "grad u panici jer se svi boje pogroma i deportacija".

Samo mjesec dana kasnije Renia, malena Elizabeth i djed i baka prebačeni su u geto. 

Zygmunt je radio za lokalni pokret otpora, te je uspio nekoliko dana kasnije izbaviti Reniu i njezinu sestricu van geta, plašeći se likvidacija i odvoženja u nacistički logor. Prvo su se skrivali na groblju, a 12-godišnja Elizabeth onda je odvedena na brigu katoličkoj obitelji. Krštena je i sakrivena u samostan prije no što ju je pronašla majka. Samo su njih dvije preživjele rat.

LAŽI SPAJAJU Hrvati i Srbi uporno žele uljepšati svoju povijest

Renija je, uz Zygmuntove roditelje, sakrivena na tavan njegovog ujaka Samuela Goligera. U svom posljednjem zapisu u dnevniku Renia je molila Boga da ih zaštiti.

- O Izraele spasi nas, spasi nas. Sačuvao si me od metaka i bombi, pomozi mi da preživim - napisala je Renia koju su samo dva dana kasnije pronašli i izvukli ispred zgrade. Svo troje su tamo i streljani.

- Tri pucnja i tri izgubljena života. To se dogodilo jučer u 22 i 30, kada je sudbina odlučila oduzeti mi moje najdraže. Moj je život svršen. Sve što čujem su pucnji. Draga Renia, posljednje poglavlje tvog dnevnika je dovršeno - napisao je Zygmunt kada se dan kasnije vratio. 

I danas nije jasno tko je "otkucao" obitelj. Jesu li to bili susjedi ili netko treći.

Poslije rata Elizabeth je s majkom otišla u New York, a to je napravio i Zygmunt. Godinama kasnije pronašao je Renijinu obitelj i vratio ga obitelji.

- Mama je bila jako sretna što ga ima, no nismo ga mogle čitati. Ja sam tek nedavno počela - rekla je Elizabeth.

Godine 1943., 11 mjeseci nakon Renijine smrti Zygmunt je poslan u Auschwitz gdje je preživio jer ga je za fizički rad odabrao Josef Mengele, kaže njegov sin Mitchell Schwarzer.

Holokaust Spasio 62.000 Židova i rekli mu: "Imao si sreće..."

Zygmunt je prvo studirao medicinu u Njemačkoj, a onda je emigrirao u New York sa suprugom Geniom Buchwalter, koja je također preživjela Holokaust, a upoznali su se na fakultetu u Heidelbergu. U Queensu je radio kao pedijatar do smrti 1992. godine. 

- Tata je bio opsjednut dnevnikom. Imao je fotokopije svake stranice koje bi stavio na stol i pregledavao - kaže Mitchell.

- To je najbolja nikada ispričana priča - kaže Tomasz Magierski, filmaš koji je otputovao u Poljsku kako bi još naučio o Reniji Spiegel.

Posjeti Express