Dobila pet godina zatvora jer uživa u seksu s oženjenim muškarcima

Thinkstock
Jedna žena odlučila je progovoriti o svojem životu, znajući da će je konzervativno društvo dočekati 'na nož'
Vidi originalni članak

Prije četiri godine, sa svega 19, jedna djevojka je samostalno ukaljala reputaciju dobrotovornih organizacija u Kini. Postala je jedna od najzloglasnijih žena u zemlji i istodobno ukazala na kulturu suvremenih ljubavnica.

Prije nekoliko dana, ta ista djevojka, danas 24-godišnja Guo Meimei, čije je ime posljednjih godina sinonim za nemoralnu potjeru za novcem, ponovno se pojavila na naslovnicama svih vodećih novina u zemlji. Naime osuđena je po svim točkama optužnice da je vodila ilegalnu kockarnicu, te je dobila zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina.

Kao tinejdžerka, 2011. godine, Guo Meimei je uzrokovala jedan od najvećih skandala u doba društvenih medija kad je nekome zapeo za oko njezin korisnički račun na Weibou (popularnoj društvenoj mreži u Kini), gdje je navela da je 'Komercijalna glavna menadžerica Crvenog križa u Kini - što je jedna od najvećih dobrotvornih organizacija, koju uz to financira država.

Fotografije na njezinom 'Guo Meimei Baby' profilu pokazivale su pak mladu djevojku koja vozi bijeli Maserati i hvali se kolekcijom dizajnerskih torbica. No to nije bilo čudno, jer je djelovala kao tek jedna u nizu kineskih potomaka novopečenih bogataša.

No Guo Meimei nije bila zaposlenica Crvenog križa, a definitivno nije imala ni bogato zaleđe. Dolazila je iz skromne obitelji, točnije živjela je sa samohranom majkom koja je radila kao maserka stopala, dok je više članova njezine obitelji (uključujući i oca) bilo poznato policiji i imalo dosjee. Mnogi su upravo zato smatrali da je povezana s korupcijom.

Ali ono što je uslijedilo mnoge je šokiralo. Mlada djevojka je sama otkrila da joj je njezin stariji ljubavnik, koji je bio povezan s Crvenim križem, osigurao život na visokoj nozi. 

Naravno da je njezino priznanje naštetilo njezinom, ali i ugledu ljubavnika, kao i humanitarnoj organizaciji. 

Svejedno, tijekom sljedećih četiri godine, kineska 'material girl' svako malo se pojavljivala u kineskim medijima, jer unatoč tome što ju je pratila kontroverza, stekla je cijelu vojsku online sljedbenika koje je fascinirala ova hrabra mlada žena koja je bez imalo srama progovorila o svojem životu.

Ničeg se ne srami, a to dušebrižnici nisu mogli podnijeti

2013. godine objavila je na Weibo profilu fotografiju na kojoj je držala 760.000 dolara vrijedne čipove za kockanje. Tako je još jednom potvrdila da je u potrazi za bogatstvom i da joj nije neugodno što održava veze s bogatim muškarcima koji joj plaćaju za seks.

Nakon što je uhićena prošle godine i optužena da je s dečkom vodila ilegalnu kockarnicu, otvoreno je priznala na televiziji: "Mnogi muškarci žele spavati samnom, bez obzira na cijenu".

Za mnoge ona predstavlja razbludnu stranu modernog kineskog društva: prostituciju, korupciju i nemoral, a također ne prestaje šokirati činjenica da otvoreno priča o svemu, te je prva koja je javno progovorila o nečemu za što se već dugo zna da postoji u kineskoj kulturi, samo što se nitko ne usudi javno ni spomenuti tu temu.

A istina je da je kultura ljubavnica duboko ukorijenjena u Kini, te bogati muškarci redovito skrbe za svoje puno mlađe ljubavnice. Djevojke su obasipane lukuznim poklonima, automobilima i kućama, a u visoko pozicioniranim krugovima gotovo kao da se očekuje od muškarca da ima ljubavnicu, jer to ukazuje na njegovu moć.

Isto tako mnoge djevojke žude za tim da postanu ljubavnice, od kojih se obično očekuje da budu tihe, što su, tradicionalno, uvijek i bile.

U suvremenoj Kini žene se također potiče da se udaju zbog novaca, kako bi se mogle nositi s realnostima ekonomske situacije, jer na tržištu većina ne prođe dobro, s obzirom da se na poslovima preferiraju muškarci.

Najvjerojatnije je stoga sudbina Guo Meimer na sudu bila zapečaćena i prije nego je dovršeno suđenje (na kojem je opovrgla vođenje ikakve kockarnice), jer je od nje trebalo napraviti primjer za druge mlade žene - da se vrate tamo 'gdje im je mjesto', točnije da potiho i skromno čekaju svoje moćne ljubavnike kod kuće.

A na društvenim mrežama, njezini brojni obožavatelji (prije nego su joj suspendirali profil na Weibou, imala je dva milijuna pratitelja), ljutito komentiraju presudu riječima da je ona tek dijete koje je dospjelo u zamku čudovišta i da bi s njom trebali 'odležati' i oni koji su joj plaćali za seks, a kojima nitko ne sudi.

Bez bogatog zaleđa i obitelji na visokim pozicijama, njezin izgled i šarm bili su sve karte s kojima je mogla igrati, a ona je odlučila da zaslužuje standard kakvog si nikad ne bi mogla priuštiti tradicionalnim radom. Njezin izlazak u javnost učinio ju je najomarženijom ženom Kine - nekime od koga su tradicionalisti željeli učiniti primjer. A u tome im je, čini se, pomoglo kinesko sudstvo, piše Telegraph.

Posjeti Express