Dva istarska pjenušca Misal prvaci su u Londonu

Žarko Bašić/ PIXSELL
Royal 2016. najbolje je ‘zadimljeno’ vino, a Rouge 2013. desertno. Zlata nose kući njihov Misal Prestige 2018. te Tango i Jazz obitelji Josipović
Vidi originalni članak

Titula najboljeg desertnog pjenušca koju je osvojio naš Misal Rouge 2013. posebno nas je razveselila zato što je proizveden isključivo od istarskih sorata terana, muškata ruže porečkog i malvazije istarske, ponosno su izjavile Ana Peršurić Palčić i Katarina Peršurić Bernobić nakon objave rezultata londonskog specijaliziranog ocjenjivanja pjenušaca i šampanjaca Glass of Bubbly.

Riječ je o jedinstvenom ocjenjivanju koje ima čak 18 kategorija neobičnih naziva. Neke od njih su Prvi susret, Ne zaboravi me, Meditacija, Lahor s mora, Zimska grijalica... Ocjenjivači stižu sa svih strana svijeta, a vina prvo kušaju kako bi ga svrstali u jednu od kategorija, potom dodjeljuju ocjene i na kraju još jednom provjeravaju vina koja su osvojila zlata i srebra kako bi procijenili zaslužuju li priznanje i jesu li u pravoj kategoriji.

Vinarija Misal imala je ove godine i prvaka u kategoriji pjenušaca sa “zadimljenim” aromama. To je Royal 2016. od crnog pinota, a pozlatio se u Londonu i njihov extra brut pjenušac Prestige 2018. od chardonnaya, malvazije i crnog pinota. Bio je to treći i najuspješniji nastup vinarije u Londonu. Prije dvije godine Misal Prestige 2016. osvojio je zlato, a 2021. su bili prvaci u kategoriji Tropski prasak pjenušcem Millenium 2017. od malvaztije, crnog pinota i chardonnaya. Uz to, Rose 2016. osvojio je lani zlatnu, a Misal Blanc de noirs 2018. od crnog pinota srebrnu medalju.

Sestre Ana i Katarina vlasnice su vinarije Misal iz Pršurića pokraj Višnjana, jedine u Hrvatskoj koja radi samo pjenušava vina. Radile su u njoj s ocem, poznatim znanstvenikom dr. sc. Đordanom Peršurićem, koji je bio i jedan od osnivača porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, na obiteljskom je imanju počeo raditi pjenušce. Nakon njegove smrti 2015. godine preuzele su proizvodnju. Danas imaju 11 pjenušaca proizvedenih klasičnom metodom druge fermentacije u boci te osvježavajući pjenušavi koktel Mister u kojem je klasičnom pjenušcu od crnog pinota i malvazije dodan istarski liker Teranino. Jedinstven im je pjenušac Istra od malvazije iz berbi 2009., 2010. i 2011. Dio je baznog vina napravljen sedmodnevnom maceracijom, dio polugodišnjim odležavanjem u hrastovoj bačvi, a dio je mlada i svježa malvazija. Nakon blendanja i druge fermentacije u boci, vino je šest godina odležavalo na finom talogu. Brend Misal postao je standard kakvoće pjenušavih vina u Istri i Hrvatskoj.

A ovogodišnje ocjenjivanje Glass of Bubbly pokazalo je da hrvatski pjenušavi brend postaju i pjenušci iz vinogorja Kutjevo. Vinarija Vitis iz Bekteža Gordane i Gorana Josipovića osvojila je zlatne medalje pjenušcem ružičaste boje Tango od maceriranog sivog pinota te bijelim Jazz od graševine i rizlinga, a crni pjenušac Time od merlota osvojio je srebro.

I pjenušac Maximo Brut vinarije Kutjevo od graševine osvojio je srebro u Londonu. Poseban je po tome što su mu nakon druge fermentacije pa odležavanja na finom talogu u boci aroma i slatkoća “poštimane” dodavanjem graševine ledene berbe.

A da se i Dalmacija ima čime hvaliti pokazala je obitelj Slamić iz Tisnog. Nakon što je bio srebrni na prošlogodišnjem pozivnom ocjenjivanju The Flute Stars u Zagrebu, njihov pjenušac Didin san od trbljana, debita, pošipa i maraštine srebro je osvojio i sad u Londonu.

Autohtone sorte i dugo odležavanje donijeli su titulu

Grožđe terana i malvazije za pjenušac Misal Rouge sestre Peršurić prerađuju što brže mogu kako bi bazna vina zadržala svježinu. Treću sortu, muškat ruža porečki, maceriraju najmanje 12 sati na niskoj temperaturi i tako iz kožica bobica izvlače tvari blagotvorne za organizam, a zadržavaju aromu. Rouge 2013. je nakon druge fermentacije u boci na finom talogu odležao još osam godina, a preporučuju ga uz fritule i kroštule te svježe voće poput jagoda. Butelja je u Vrutku 112,70 kuna.

Posjeti Express