Life
299 prikaza

Dva istarska pjenušca Misal prvaci su u Londonu

1/2
Žarko Bašić/ PIXSELL
Royal 2016. najbolje je ‘zadimljeno’ vino, a Rouge 2013. desertno. Zlata nose kući njihov Misal Prestige 2018. te Tango i Jazz obitelji Josipović

Titula najboljeg desertnog pjenušca koju je osvojio naš Misal Rouge 2013. posebno nas je razveselila zato što je proizveden isključivo od istarskih sorata terana, muškata ruže porečkog i malvazije istarske, ponosno su izjavile Ana Peršurić Palčić i Katarina Peršurić Bernobić nakon objave rezultata londonskog specijaliziranog ocjenjivanja pjenušaca i šampanjaca Glass of Bubbly.

Riječ je o jedinstvenom ocjenjivanju koje ima čak 18 kategorija neobičnih naziva. Neke od njih su Prvi susret, Ne zaboravi me, Meditacija, Lahor s mora, Zimska grijalica... Ocjenjivači stižu sa svih strana svijeta, a vina prvo kušaju kako bi ga svrstali u jednu od kategorija, potom dodjeljuju ocjene i na kraju još jednom provjeravaju vina koja su osvojila zlata i srebra kako bi procijenili zaslužuju li priznanje i jesu li u pravoj kategoriji.

Vinarija Misal imala je ove godine i prvaka u kategoriji pjenušaca sa “zadimljenim” aromama. To je Royal 2016. od crnog pinota, a pozlatio se u Londonu i njihov extra brut pjenušac Prestige 2018. od chardonnaya, malvazije i crnog pinota. Bio je to treći i najuspješniji nastup vinarije u Londonu. Prije dvije godine Misal Prestige 2016. osvojio je zlato, a 2021. su bili prvaci u kategoriji Tropski prasak pjenušcem Millenium 2017. od malvaztije, crnog pinota i chardonnaya. Uz to, Rose 2016. osvojio je lani zlatnu, a Misal Blanc de noirs 2018. od crnog pinota srebrnu medalju.

 | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL

Sestre Ana i Katarina vlasnice su vinarije Misal iz Pršurića pokraj Višnjana, jedine u Hrvatskoj koja radi samo pjenušava vina. Radile su u njoj s ocem, poznatim znanstvenikom dr. sc. Đordanom Peršurićem, koji je bio i jedan od osnivača porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, na obiteljskom je imanju počeo raditi pjenušce. Nakon njegove smrti 2015. godine preuzele su proizvodnju. Danas imaju 11 pjenušaca proizvedenih klasičnom metodom druge fermentacije u boci te osvježavajući pjenušavi koktel Mister u kojem je klasičnom pjenušcu od crnog pinota i malvazije dodan istarski liker Teranino. Jedinstven im je pjenušac Istra od malvazije iz berbi 2009., 2010. i 2011. Dio je baznog vina napravljen sedmodnevnom maceracijom, dio polugodišnjim odležavanjem u hrastovoj bačvi, a dio je mlada i svježa malvazija. Nakon blendanja i druge fermentacije u boci, vino je šest godina odležavalo na finom talogu. Brend Misal postao je standard kakvoće pjenušavih vina u Istri i Hrvatskoj.

A ovogodišnje ocjenjivanje Glass of Bubbly pokazalo je da hrvatski pjenušavi brend postaju i pjenušci iz vinogorja Kutjevo. Vinarija Vitis iz Bekteža Gordane i Gorana Josipovića osvojila je zlatne medalje pjenušcem ružičaste boje Tango od maceriranog sivog pinota te bijelim Jazz od graševine i rizlinga, a crni pjenušac Time od merlota osvojio je srebro.

I pjenušac Maximo Brut vinarije Kutjevo od graševine osvojio je srebro u Londonu. Poseban je po tome što su mu nakon druge fermentacije pa odležavanja na finom talogu u boci aroma i slatkoća “poštimane” dodavanjem graševine ledene berbe.

A da se i Dalmacija ima čime hvaliti pokazala je obitelj Slamić iz Tisnog. Nakon što je bio srebrni na prošlogodišnjem pozivnom ocjenjivanju The Flute Stars u Zagrebu, njihov pjenušac Didin san od trbljana, debita, pošipa i maraštine srebro je osvojio i sad u Londonu.

 | Author: PROMO PROMO

Autohtone sorte i dugo odležavanje donijeli su titulu

Grožđe terana i malvazije za pjenušac Misal Rouge sestre Peršurić prerađuju što brže mogu kako bi bazna vina zadržala svježinu. Treću sortu, muškat ruža porečki, maceriraju najmanje 12 sati na niskoj temperaturi i tako iz kožica bobica izvlače tvari blagotvorne za organizam, a zadržavaju aromu. Rouge 2013. je nakon druge fermentacije u boci na finom talogu odležao još osam godina, a preporučuju ga uz fritule i kroštule te svježe voće poput jagoda. Butelja je u Vrutku 112,70 kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.