Evo što jedu ljudi u pet najzdravijih zemalja
U rujnu je The Lancet objavio studiju kojom je zdravlje ljudi diljem svijeta usporedio prema podacima istraživanja "Globalno opterećenje bolestima, ozljedama i faktorima rizika". Podaci od 1990. do 2015. pokazali su da su najzdravije zemlje svijeta Island, Singapur, Švedska, Andora i Velika Britanija. Na rezultate su utjecali BDP po stanovniku, dostupnost obrazovanja, smrtnost novorođenčadi, no nutricionisti smatraj da su prehrambene navike ono što čini najveću razliku. Independent je zato analizirao prehranu u svakoj od tih zemalja, posebno u odnosu na hranjive tvari poput omega-3 masnih kiselina i antioksidansa.
5. Velika Britanija
Britanci se sve više udaljavaju od prerađene hrane i vraćaju se lokalnim, sezonskim proizvodima. Repa, peršin, razne klice i slično povrće tipično za Veliku Britaniju zapravo je bogatije i vitaminom C i vlaknima od mnogih drugih namirnica koje su Britanci jeli ranijih godina.
4. Andora
Andorce najviše ugrožava – alkohol. Sićušna nacija druga je na svijet po količini popijenog vina po stanovniku. Ipak, ukoliko ne prijeđe u alkoholizam, što je zapravo izrazito opasno uz takve količine alkohola, vino djeluje jako dobro na krvožilni sustav. I to zbog resveratrola, antioksidansa koji sprečava visoki kolesterol, čuva krvnu sliku u dobrom stanju i utječe na manji rizik od moždanog udara. Ukoliko ne prijeđe u alkoholozam!
3. Švedska
Ono što Šveđane posebno izdvaja, izrazito su kvalitetni mliječni proizvodi, posebno oni fermentirani, u čemu su Šveđani majstori. Independent je izdvojio "filmjölk", mliječni proizvod nalik jogurtu, ali s drugačjim bakterijama, zapravo puno učinkovitijima od običnog jogurta.
2. Singapur
Singapurska kuhinja ističe se mnoštvom začina i biljaka koje dodaje jelima, a koji već sami pridonose boljem stanju organizma zbog svojih ljekovitih svojstava. Đumbir, curry, kurkuma prije svih imaju odlična protuupalna svojstva.
1. Island
Svježa riba, naravno. Haringe, losos i slična riba već su u startu odlični izvori omega-3 kiselina. A tek kad Islanđani prirede svoj specijalitet Harðfiskur, sušenu ribu s integralnim žitaricama i istim takvim kruhom...