Farski otoci: Tražimo žene, dođite!

Instagram
Dosta mladih je iselilo na studij i nisu se vratili. Trenutno na Farskim otocima nedostaje 2000 žena
Vidi originalni članak

Na Farskim otocima nedostaje žena, zbog čega su ondašnji muškarci počeli tražiti supruge na drugim destinacijama, prije svega na Filipinima i Tajlandu

No, kako se uopće te mladenke iz toplih krajeva snalaze u novoj okolini u kojoj zima traje i šest mjeseci. 

 

Athaya Slaetalid doselila je s Tajlanda.

 - Samo sam sjedila kraj peći. Ljudi bi mi govorili da izađem jer je vani sunce, ali ja bi im rekla da me samo puste na miru - ispričala je za Bbc.

Bilo je to prije šest godina i priznaje kako joj je u početku bilo zaista teško. Supruga Jana je upoznala na Tajlandu preko prijatelja. 

- Znao sam da će biti izazov preseliti Athayu iz Tajland u nešto potpuno suprotno i naravno da sam se brinuo - iskren je Jan. 

No, snašla se i sada je zadovoljna životom tamo.

Trenutno na Farskim otocima živi 300 žena s Tajlanda i Filipina.  Ne zvuči mnogo, no na populaciju od 50,000 ljudi, čine ozbiljnu etničku manjinu

Kronično im nedostaje žena

Dosta mladih je iselilo na studij i nisu se vratili pa prema riječima premijera Axela Johannesena trenutno na Farskim otocima nedostaje 2000 žena.

Antonette Egholm došla je na Farske otoke s Filipina. I ona je zadovoljna novim životom.

U Manili se brinula zbog kriminala, onečišćenja, a ovdje ne mora razmišljati ako ostavi kuću otključanu.

Farski otoci dio su Kraljevine Danske, no imaju svoj jezik i specifičnu kulturu, pogotovo kada je riječ o hrani. Vole jesti fermentiranu ovčetinu, sušeni bakalar, ponekad i kitovo meso. 

Posjeti Express