FBI će napokon otkriti izdajicu Anne Frank

Anne Frank Center USA
Umirovljeni agent Vince Pankoke predvodi tim od stotinjak stručnjaka koji će uz pomoć kompjutora rekonstruirati slučaj
Vidi originalni članak

Umirovljeni agent FBI-a Vince Pankoke, pokreće novu istragu o okolnostima koje su dovele do otkrivanja skloništa u kojem se dvije
godine skrivala Ana Frank. Vinca Pankoka zanima tko je izdao nju i ostale članove dvije obitelji, nakon čega su ih pripadnici Gestapoa iz okupiranog Amsterdama odveli u koncentracijski logor Bergen-Belsen u Njemačkoj. 

Nikad riješen misterij

Vince Pankoke do umirovljenja je bio zadužen za kolumbijske kartele i šverc drogom, a jednom ga je put doveo i u Amsterdam:

- Kao i svako dijete, još u školi sam saznao za Annu Frank i njezinu tragičnu priču. Kad sam zbog posla boravio u Amsterdamu
nizozemski kolega, koji me vozio ulicama Amsterdama, pokazao mi je kuću u kojoj se skrivala djevojčica i rekao da se još ne zna
kako je Gestapo saznao za sklonište. Ta me informacija šokirala ali i zainteresirala, rekao je Pankoke u priopćenju koje je poslala
producentska kuća Proditione Media, koja je stala iza Pankokovog projekta.

Kao što je poznato, Anne Frank bila je tinejdžerka koja je dvije godine pisala dnevnik u skrivenom aneksu zgrade, koji se nalazio iza ureda u kojem je radio njezin otac Otto. Ulaz u sklonište bio je prikriven ormarom s registratorima. U tom prostoru na adresi 263 Prinsengracht u glavnom gradu Nizozemske, živjeli su Frankovi i još jedna židovska obitelj više od dvije godine, a pomagali su im zaposlenici. 

Punim imenom Annelies Marie Frank, rođena je u Frankfurtu na Majni 12. lipnja 1929., a većinu života provela je u Amsterdamu u koji je njena obitelj prebjegla nakon što su Židovi postali nepoželjni u Njemačkoj dolaskom nacista. Njemačko državljanstvo izgubila je 1941. godine. Svoj, danas slavni dnevnik, dobila je na dar od oca Otta kao dar za 13. rođendan. A onda ih je njemačka tajna policija otkrila u kolovozu 1944. godine i odmah otpremili u logor. Ana je tamo i umrla u ožujku 1945. godine od tifusa u dobi od 15 godina.

Annino sklonište 

Annin dnevnik, nakon njezine smrti, objavio je otac Otto 1947. godine, a njezini zapisi postali su iznimno važan dokument o eskalaciji antisemitizma u Nizozemskoj. Nakon rata tamošnja policija je, na inzistiranje Otta Franka, pokrenula istragu o okolnostima otkrivanja Aninog skloništa. Njezin otac sumnjao je u skladišnog radnika, ali za to nije bilo čvrstih dokaza. 
Istraživanje koje je provela Zaklada Anne Frank, prošle je godine je završilo zaključkom kako je Gestapo otkrio njihovo sklonište sasvim slučajno, a ne kao rezultat nečije dojave, kao što se prethodno mislilo. 

FBI-jev agent Pankoke detaljno će rekonstruirati sve događaje prije upada Gestapovaca. Pogedat će iskaze svih 30 osumnjičenih osoba, a za to će primijeniti i posebne metode. Spojit će podatke sakupljene iz Anninog dnevnika, kao i sve dostupne dokumente i informacije iz arhiva koje datiraju iz tog vremena. Skenirat će ih specijalni softver, a u multidisciplinarni istraživački tim uključit će povjesničare, detektive, analitičare podataka, kriminologe i mnoge druge. Stručnjaci su pozvali i javnost da im ustupi sve moguće informacije koje bi im mogle koristiti, a tu je i glumačka ekipa koja će pomoći rekonstruirati izjave svjedoka i osumnjičenih. 

                                           NATAVAK NA IDUĆOJ STRANICI...

Amsterdamska tvrtka Xomnia, specijalizirana za umjetnu inteligenciju (AI), pružit će softver za obradu podataka iz različitih arhiva.
- Danas je jednostavno previše dostupnih podataka i oni nadmašuju sposobnost ljudskog mozga da ih prouči i procesuira, kažu u Xomniji i dodaju:"Naš softver omogućit će istraživačima da pretražuju podatke i vizualiziraju ih što je već dovelo do nekoliko novih spoznaja i tragova." 

Projekt kojeg predvodi agent Pankoke i koji se zove 'Cold Case Diary', podupire i Zaklada Anne Frank, a financira se i crowd-funding kampanjom. Pankoke je objasnio i zašto ga toliko intrigira cijeli slučaj:
- Moram reći da sam oduvijek bio oduševljen Annom Frank, tim više jer su se moj otac i njegova dva brata borili u Drugom svjetskom ratu. Otac mi je ispričao da je njegova jedinica oslobađala jedan koncentracijski logor blizu Mittenwalda i da nikad nije zaboravio scene i ljude koje je tamo vidio. 

Počast žrtvama

Pankoke je uvjeren da će nova otkrića objaviti 4. kolovoza 2019. godine, na 75. obljetnicu odvođenja Anne i njezine obitelji u logor. 
- S obzirom na količinu dokumentacije nikad se ne bih usudio reći taj datum, no imamo veliki broj stručnjaka i zato vjerujem da ćemo stići. Volio bih da tako odamo još jednu počast nevinim žrtvama, ali nećemo dopustiti da taj rok ugrozi kvalitetu istraživanja, završio je umirovljeni agent FBI-a.

Posjeti Express