Gastro vodič: Najbolji deserti u 25 zemalja svijeta
Tradicionalni deserti, bez kojih mnogi ne mogu zamisliti objed razlikuju se od države do države. Negdje su to sočni kolači s puno kreme i čokolade, a negdje su to lagani, voćni deserti.
Ovih 25 deserta kojima se u pojedinim državama završava ručak ili večera ujedno su i dobar vodič što sladokusci mogu očekivati kad negdje putuju.
Creme brulee
Ovo je najpopularniji desert u cijeloj Francuskoj. To je okusima bogata krema od karamele, koja se poslužuje na razne načine.
Dadar Gulung
U Indoneziji dadar znači palačinka, a gulung znači nešto zamotati. Ovaj je desert popularan na indonezijskom otoku Javi, a radi se o palačinkama napravljenima od listova "neobičnog drva" (pandanus) punjene kokosovim brašnom.
Pita od jabuka (apple pie)
Nema ništa "američkije" od pite od jabuka. Poslužuje se sa sladoledom, šlagom ili već nekom kremom.
Baklava
Baklava nam nije nepoznata. To je jedan od zaštitnih znakova Turske, koji se odavno ne radi isključivo od oraha i samo u obliku romba.
Sladoled, odnosno 'gelato'
Talijanski sladoled smatra se jednim od najboljih na svijetu i desert je koji se nudi u gotovo svakom restoranu. Tajna talijanskog sladoleda je u tome što je posebno kremast, za razliku od sladoleda u ostatku svijeta
Picarones
Ovo je peruanska verzija krafne. Ima slične sastojke kao krafna i također se prži u ulju, ali ima i neke dodatke koje klasična krafna nema, poput anisa i voćnog soka.
Syrniki
Ovo su ruske palačinke koje se rade od vrhnja ili svježeg sira.
Tarta de Santiago
Ovaj španjoski kolač od badema potječe još iz srednjeg vijeka, no do danas je ostao jedan od najpopularnijih kolača u Španjolskoj, naročito u sjevernom djelu.
Mochi
Mochi su kuglice od riže koje su u Japanu mogu kupiti tijekom cijele godine, ali se najčešće konzumiraju za novu godinu.
Pastelitos
Ovaj argentinski desert od lisnatog tijesta puni se slatkom dinjom ili slatkim krumpirom i prži se u ulju.
Pita Banoffee
Domovina ove pite je Engleska. Napravljena je od banana, kreme, karamele i čokolade.
Brigadeiros
Ovaj jednostavan desert se u Brazilu poslužuje za svaki blagdan. Riječ je o kuglicama napravljenima od čokolade, mlijeka i maslaca.
Zmajeva brada
Ovo nije jedini kineski desert, ali je jedan od najtradicionalnijih koji se u potpunosti radi ručno. Izgleda kao čahura, a radi se od šećera, sirupa od slada, kikirikija, sezama i kokosa.
Belgijski vafli
Ovo ćete vidjeti na svakom koraku bilo gdje u Belgiji. Jedu se bez ičega, ali najbolji su sa preljevima ili Nutellom.
Gulab jamun
Na ovaj su desert Indijci najponosniji iako se može naći po cijeloj Aziji. Radi se od tijesta sličnog krafnama, te se umače u sirup od šećera.
Sacher torta
Saherica nije nepoznata u Hrvatskoj, kao ni u cijelom svijetu, ali je i danas najveći bečki ponos. Pravi, originalni recept još uvijek jedino znaju slastičari hotela Sacher u Beču.
Lamingtons
Ovo je australska verzija čupavaca, koja se zapravo i ne razlikuje previše od čupavaca kakve radimo kod kuće, osim što im je tijesto malo "spužvastije".
Yakgwa
Ovo su koreanski kolačići od meda, sezamovog ulja i brašna.
Schwarzwald torta
'Švarcvaldica' je klasični njemački desert, pomalo dekadentno nafilan trešnjama, likerom, kremom i čokoladom.
Skyr
Skyr je dio islandske kuhinje već stoljećima. Sličan je jogurtu i poslužuje se hladan.
Nanaimo kocke
Dobile su ime po gradu Nanaimu i spadaju u sam vrh popularnih deserata u Kanadi. Rade od vafla, kreme i čokoladnog preljeva.
Koeksisters
Ovaj južnoafrički desert ime je dobio po nizozemskoj riječi "koekje", što znači kolač. Rade se od tijesta sličnom onom za krafne i ekstremno je slatko – prži se u ulju poput krafni a potom umače u slatki sirup od šećera.
Torta Princeza
Ovo je višeslojna torta koja je vrlo popularna u Švedskoj. Prekrivena je debelim slojem preljeva od marcipana, a ispod njega su slojeva mekanog biskvita, šlaga i kreme.
Umm Ali
Umm Ali je egipatska verzija pudinga od kruha. Radi se od lisnatog tijesta, mlijeka, šećera, vanilije, suhih grožđica i raznih vrsta orašastih plodova.
Makovnjača
Nama jako dobro poznata makovnjača je u Poljskoj tradicionalni kolač koji se gotovo uvijek poslužuje blagdanima.