Počela škola u ISIL-u, učitelji zgroženi: Djeca će postati diplomirani militanti

Youtube
Islamska država je nakon godinu i pol odlučila vratiti djecu u školske klupe u Mosulu, no roditelji ih ne žele slati u njih
Vidi originalni članak

Roditelji djece u Mosulu smatraju da je najgore razdoblje za njih tek počelo. Naime, ondje vladajući ISIL, nakon što je uništio mnoge udžbenike iz kojih su djeca prije učila, stvorio je svoj nastavni plan i novu literaturu čiji je cilj indoktrinacija djece ekstremističkim idejama.

Otac troje djece priča kako se donedavno nadao da će se njegova djeca vratiti u školske klupe, u koje nisu sjeli otkad je ISIL preuzeo grad sredinom lipnja prošle godine. Ali sad pesimistično gleda na budućnost potomaka i čini mu se da će izgubiti još jednu školsku godinu.

"Neću im dozvoliti da idu u školu samo kako bi učili o ubijanju i ekstremizmu. Uostalom, to školovanje se nigdje ne bi priznalo. Moja djeca su bili odlični učenici. Jedino što bih volio jest da ih mogu odvesti iz ovog grada kako bi se mogli nastaviti školovati", priča očajan otac.

Trenutačno je između 300.000 i 400.000 djece školske dobi u Mosulu, drugom najvećem iračkom gradu, a svi imaju isti problem.

Irački ministar obrazovanja izjavio je ranije da neće priznati nikakve diplome ni svjedodžbe učenika koji su se školovali pod ISIL-ovim nadzorom. A prilično je razumljivo i zašto.

U knjigama za djecu staru između šest i 12 godina, za tjelesni odgoj, stalno se spominju 'nastavak' ili 'postojanje' i 'širenje', što podsjeća na ISIL-ov moto koji kaže da će Islamska država 'nastaviti postojati i širiti se'.

Ilustracije u drugim knjigama, poput one za vjeronauk, prikazuju djecu odjevenu identično kao odrasli ISIL-ovi borci, koji u rukama nose oružje.

U udžbeniku iz matematike postavljaju se zadaci poput ovog: 'Ako Islamska država ima 275.220 heroja u sukobu, a nevjernici 356.230, tko ima više vojnika?'.

Jedna umirovljena učiteljica napominje da je sve skupa - suludo. "Roditelji ne bi trebali dopustiti djeci da idu u školu i čitaju ovakve stvari. Oni će diplomirati kao militanti, umjesto kao liječnici i inženjeri." 

Novi školski kurikulum pojavio se u Mosulu prije dva tjedna. U početku je bio dostupan samo na CD-u i zahtijevalo se da djeca sama isprintaju udžbenike ili da plate printanje. Uskoro su lokalne fotokopiraone počele prodavati kopije udžbenika, a sve skupa je potvrdilo stavove iračkih vlasti da ISIL neće moći na odgovarajući način voditi administraciju u školama.

Najbolji primjer za to je ćinjenica da nastava i dalje nije službeno počela u svim školama.

Jedan od razloga za to je pak to što je iračka vlada prije pola godine prestala isplaćivati plaće svojim zaposlenicima u Mosulu.

Shvatili su da njihovi novci na taj način ionako završe u rukama islamista koji naplaćuju visoke poreze lokalnom stanovništvu, što nisu željeli nastaviti činiti. Tako je 53.000 učitelja i školskog osoblja u Mosulu ostalo bez prihoda, te se ne žele vratiti na svoja neplaćena radna mjesta.

Kako bi im ipak mogli isplatiti plaće, ekstremisti su se dosjetili da bi djeca mogla početi plaćati školovanje. Tako djeca u osnovnim školama moraju plaćati 12 dolara, u srednjim 18, a studenti čak 50 dolara.

Čak i kad bi netko želio slati djecu u školu u kojoj će ih učiti kako postati ekstremisti, velika je šansa da ne bi imao novaca za to.

Iako je škola počela prije dva tjedna, gotovo sve učionice i predavaonice su prazne. Zasad ne slanje djece u školu prolazi, ali roditelji se pribojavaju da ISIL ne bi pribjegao staroj taktici kako bi ih natjerao da školuju djecu kod njih - nasilju, piše Daily Beast.

Posjeti Express