Hrvatski tajkuni: Nekad su živjeli u straćarama

express Kuća Miroslava Kutle
Do kraja godine Express.hr vam svaki dan izdvaja priče koje ste najviše čitali u 2017. godini. Prva je o tome u kakvim su kućama odrastali danas najbogatiji ljudi u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Hrvatski tajkun ima klišeiziran životni put. Na točki A stoji skromna potleušica i “bosonogo djetinjstvo”, na točki B je rezidencija koja gradu i svijetu treba pokazati milijunaševu veličinu, a između tih dviju točaka nalaze se povremeni ili stalni, ali u pravilu nezaobilazni, sukobi sa zakonom.

Naš je tajkun, naime, često kontroverzni poduzetnik kojega nije pametno pitati za prvi milijun. Neki od njih, poput bivšega kralja mlijeka Luke Rajića, to i otvoreno priznaju.

Drugi pak tvrde da su na početku kupili jabuku za kunu, potom je prali i glancali do visokoga sjaja, a onda prodali za dvije kune. Tada su kupili dvije jabuke, pa Jovo nanovo... a onda je umrla bogata teta iz Amerike i ostavila im milijun dolara...

Tomislav Horvatinčić već je dulje vrijeme, iz različitih razloga, najpoznatiji hrvatski tajkun. Godinama ne silazi s naslovnih stranica. Svi su njegovi pothvati prolazili teške porođajne muke, mobilizirali vojsku osporavatelja na putu do uspjeha. 

Zgrada T-Coma, Hoto naselje u Samoboru i Hoto projekt u Varšavskoj nailazili su na žestoka osporavanja. Radeći vječno velike, pompozne, spektakularne poslove (a takav je bio i restoran Babilon, otvoren još u vrijeme socijalizma) Horvatinčić se bogatio, potiskujući u drugi plan više nego skromno podrijetlo. 

Njegovo samoborsko imanje danas bi, za nevolju, mirne duše moglo poslužiti kao državnička rezidencija.

Imanje čuvaju uniformirani stražari, glavna zgrada ima više od 500 četvornih metara površine, na imanju su dva bazena (vanjski i unutarnji, grijani) te poseban objekt za čuvara. 

Tu su i zastave s obiteljskim grbom, obiteljsko skijalište...

Horvatinčić je krenuo u život iz više nego skromnih uvjeta. Obitelj se doselila iz okolice Samobora, iz Rakova Potoka, u Gradac kod Pleternice davnih 60-ih godina prošlog stoljeća. 

Kupili su kuću na imanju Jakobovića uz cestu Pleterenica – Kutjevo.

"Bila je to neobična kuća ukopana u zemlju. U prizemlju je bila staja i bunar u njoj, a dugim drvenim stepenicama izlazilo se gore gdje su bile drvom obložene dvije manje prostorije", kaže nam bivša susjeda Horvatinčićevih, čitateljica 24sata koja je u Gradecu pohađala istu osnovnu školu kao i Horvatinčić.

Danas nam pokazuje na plac na kojemu je prije stajala njihova kuća, usporediva s potleušicom Horvatinčićevih koja je, zbog specifične ukopanosti u zemlju, nalikovala na zemunicu...

"To je sve što su imali Horvatinčići. Otac mu je radio u ljevaonici u Požegi, a majka je bila domaćica. Sjećam se Tome kao izrazito mršavog dječaka, čak neuglednog. Išli smo u istu osnovnu školu i koliko znam, nije ju završio. Radio je kojekakve ludorije, bavio se svim i svačim, školu nije volio. Otac mu je kupio harmoniku pa je svirao u raznim prigodama. Nije to bila neka glazba, više zafrkancija kojoj su se svi smijali. Počeo je preprodavati voće i povrće pa su nekako skupili novac i kupili manju kuću na ulasku u Požegu kod groblja Sv. Ilije. Viđala sam ga u Požegi, znam da je prao autobuse u APP-u, u kojemu se poslije zaposlio kao kondukter. Nakon toga se izgubio i sve do njegova ulaska u svijet građevinarstva, što me zapanjilo, za njega nisam čula", ispričala je čitateljica.

Danas nema dana da ne čuje za svog bivšeg školskog kolegu...

Luka Rajić rodio se u Konjicu, a obitelj je do njegova rođenja živjela u selu Dubravice. Selo se sa sjeverne strane zove Gornje pišalo, a s južne Donje pišalo.

Kuća je danas napuštena, ali netko se ipak brine o njoj, što se vidi po općem stanju i izgledu dvorišta.

Luka Rajić otvoreno je novinarima priznavao da im ne može odgovoriti na pitanje kako je stekao prvi milijun, ali za sve druge milijune ima “garantirano podrijetlo”.

Rajić je danas jedan od tri ili četiri najbogatija Hrvata. Živi u Švicarskoj, raspolaže stotinama milijuna eura, a nema informacija navraća li ikada u kraj iz kojega potječe, selo pokraj Konjica.

Rajići su, doduše, i prije rata i preuzimanja mljekarske industrije Dukat bili razmjerno uspješni poduzetnici, premda ne i milijunaši. 

Obitelj Luke Rajića nastanila se krajem prošlog stoljeća u nepristupačnim Dubravicama nedaleko od Konjica.

Otac Ivan odselio se u Konjic i tamo sagradio obiteljsku kuću u kojoj je započeo uspjeh bivšeg hrvatskog “kralja mlijeka”. 

Mliječni je biznis prodao za skromne dvije milijarde kuna i kupio vilu u Ženevi, daleko od Dubravica i Konjica.

Nastavak na sljedećoj stranici...

Miroslav Kutle, čovjek zaslužan što Hrvati pojam tajkuna povezuju s nezakonitostima, malverzacijama i gospodarskim kriminalom, rodio se u Širokom Brijegu.

Rodna kuća tajkuna koji se obogatio u pretvorbenoj pljački Hrvatske je potpuno zapuštena. 

Krov samo što se ne uruši, a derutna građevina izgleda kao da je jedva preživjela granatiranje. Promatrana iz određenog kuta, izgleda kao kuća iz bajke o Ivici i Marici ili Crvenkapici i vuku... 

Očito je da Kutle ni u vrijeme kad je mogao puno spokojnije spavati nije mnogo mario za rodni dom. Doduše, zadnjih petnaestak godina on je stalno bio na rubu sukoba sa zakonom.

Njegove malverzacije s Gradskim podrumom u Zagrebu počeo je, još davne 1994. godine, istraživati Tomislav Karamarko, ali je Kutle tada bio jači pa je Karamarko mora podviti rep i otići.

Željko Kerum svoj pohod na hrvatsku političkoekonomsku scenu započeo je u zaseoku Kerumi pokraj Ogorja u općini Muć. 

Mještani mu zamjeraju da nije puno napravio za rodni kraj, a nije se baš ni pomučio oko dotjerivanja rodne kuće. 

Zaokupljen građevinskim projektima po Hrvatskoj, Kerum nije našao za shodno trošiti novac ni vrijeme na kuću u koju rijetko navrati. 

Njegov brat Jure pored rodne kuće sagradio je novo, prostrano zdanje. Dr. Ivić Pašalić rođen je u mjestu Šuica nedaleko od Kupresa, omiljenog skijališta Hrvata plićeg džepa. 

Mjesto šefa HDZ-a oteo mu je Sanader, no dr. Pašalić je i bez zaleđa stranke poslovno uspio te gradi stambena naselja po Hrvatskoj. 

Živi u vili u Remetama, no na svoj skromni rodni dom nije zaboravio. Kućica je uredno održavana, jer njegova majka voli dio ljeta provesti u njoj, a Šuičani kažu da i dr. Pašalić ponekad navrati.

Šuica je simpatično seoce s oko tisuću i pol srdačnih stanovnika. Ivić je, po pričanju susjeda i rodbine, bio simpatično i vrijedno dijete. 

Kažu da je njihovu najpoznatijem sumještaninu posljednjih godina naneseno mnogo nepravde.

Ivićev prezimenjak i sumještanin, vlasnik Marine Frapa, Franjo Pašalić u rodnom kraju nema rodne kuće.

Otac mu je bio šofer pa je obitelj u Šuici živjela u stanu koji je pripadao poduzeću. Pašalići su se potom preselili u Livno, gdje su sagradili obiteljski dom. 

Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe i podebljeg bankovnog računa, rođen je u obitelji koja odavno njeguje poduzetnički duh pa se po tome - a i po činjenici da obitelj nikada nije bila u sukobu sa zakonom - razlikuju od hrvatskog tajkunskog stereotipa. 

Kuća Tedeschijevih smještena je u samome središtu Korčule, a u njenom prizemlju bila je trgovina u kojoj je radilo nekoliko naraštaja te obitelji. 

Emila se tamo slabo sjećaju jer je obitelj odavno prodala kuću i odselila se. Oca Svetozara Tedeschija se, pak, jako dobro sjećaju jer je bio izuzetno pošten trgovac koji je mnogo puta obukao i nahranio siromahe.

U prizemlju je bila trgovina njihova oca i djeda, koji je bio veoma cijenjen trgovac.

U mnogočemu, životna priča Zdravka Peveca i njegove supruge Višnje nalik je na prethodne. Skromno djetinjstvo, mali ali topao rodni dom i velika ambicija. 

Pevec je krenuo s malim obiteljskim biznisom koji se s vremenom širio, prerastajući u trgovački imperij regionalnih dimenzija.

No Pevecovo je carstvo preraslo ne samo granice Hrvatske, nego i granice sposobnosti bračnog para koji ga je utemeljio.

Kad su uhićeni zbog gospodarskog kriminala, činilo se da je još jedna hrvatska poduzetnička priča išla preko zvijezda do trnja. 

No, stečajni upravitelj uspio je sanirati trgovački lanac, kojemu Željko i Višnja više nisu vlasnici, a bračni par nakon pravosudne kalvarije započinje, uz pomoć cijele obitelji, širenje novog biznisa.

Zdravko Pevec rođen je u Donjim Mostima pokraj Bjelovara. Kuća njegove supruge Višnje srušena je pa su počeci “prohujali s vihorom... “

Nastavak na sljedećoj stranici...

Josip Stojanović Jolly, podrijetlom s Miljavaca, izgradio je svojedobno uz Željka Keruma najveći trgovački lanac u Dalmaciji. 

Uz njegovo ime nisu se vezivale veće afere, ali Jolly je uvijek volio biti u fokusu javnosti. Stojanović je, primjerice, bio 285. vlasnik McLarenova Mercedesa SLR koji se proizvodi u tvornici McLarenovih bolida pokraj Londona. 

Crvena ‘zvijer’ ostavila je bez daha sve nazočne. Mercedesov model ima V8 motor sa 571 konjskom snagom, a brzina mu je ograničena na 317 km/h.

Gullwing troši 13,2 litre benzina na 100 km, a stoji više od 270.000 eura, odnosno oko dva milijuna kuna. 

Jolly voli skupe i brze aute, pa ima i Mercedes McLaren vrijedan više od 3,700.000 kn, a na njegovu tvrtku, Jolly JBS, registriran je i Ferrari 599 Fiorano, koji u zadnje vrijeme vozi Kerum.

Joško Svaguša, milijunaš iz Kerumove sjene, bivši vlasnik Svaguša Bobis d.o.o rođen je u Splitu. 

Njegova kuća danas reprezentira novostečeni status: odmah s ulazne kapije vidi se bogatstvo, ali lišeno bilo kakve produhovljenosti.

Svaguša je, jednostavno, staromodni poduzetnik koji voli da sve blješti, da ograde budu velike i kićene, i da svi susjedi odmah vide da se ima i da se može... 

Navodno teži oko 50 milijuna eura; peti je u Hrvatskoj u svojoj branši i ima

šest stotina zaposlenika... “Ja sam čovjek koji je radio i u noćnoj smjeni”, rekao je jednom prilikom, “i mislim da sam naučio da novac treba poštovati, nije ga lako zaraditi. Zbog toga sam štedljiv u vlastitoj firmi.”

Stipe Gabrić Jambo, neretvanski kralj mandarina, jedan je od najstarihih po stažu hrvatskih “kontroverznih poduzetnika”.

Jambo je u vrijeme socijalizma bio vrlo uspješan trgovac stokom, obogatio se trgujući na pijacama od Sarajeva do Zadvarja, kupujući jeftino a prodajući skupo. 

No sve bi njegovo bogatstvo ostalo u konvencionalnim granicama starog režima da nije došao rat i da Jambo, baš kao i mnogi drugi, nije uhvatio boga sreće, Kairosa, za bradu... 

Jambo je postao dobavljač HV-a na veliko, i u tom je razdoblju zgrnuo navodno silno bogatstvo oko kojega su se isplele silne kontroverzije.

Jambo je uvijek znao s političarima: nekoć je bio u odličnim odnosima s Lukom Bebićem, ali s vremenom je između njih “pukla tikva” pa se dva bivša ortaka danas uzimaju kao primjer najvećeg regionalnog antagonizma na hrvatskom jugu. 

Bebić se ovih dana sprema za mirovinu, a Jambo za novi politički ciklus...

Zanimljivo je da su skoro svi veliki hrvatski tajkuni - osim Tedeschijevih - potekli iz identičnih društvenih okolnosti. 

Potleušice, radničko ili seljačko socijalno podrijetlo, pješačenje, oskudica, ponekad i glad. 

Nema sumnje da su godine teškog lišavanja razvile snažnu potrebu za dokazivanjem i nadoknađivanjem propuštenog. Često bez obzira na cijenu...

TOMO HORVATINČIĆ

Horvatinčić je odrastao u kući u Pleternici, koja je srušena, a na njezinu je mjestu mnogo godina poslije sagrađena katnica. No, mještani svjedoče da su Horvatinčići živjeli u kućici manjoj od susjedne...

LUKA RAJIĆ

Selo iz kojega Rajić vuče podrijetlo sa sjeverne strane zove se Gornje pišalo, a s južne Donje pišalo. Nalazi se u blizini Konjica

IVIĆ PAŠALIĆ

Doktor Pašalić, nekoć čovjek broj dva u Hrvatskoj, a danas poduzetnik kojemu sve slabije ide, podrijetlom je iz Šuice u BiH

ŽELJKO KERUM

Iako se Kerum stalno deklarira kao veliki rodoljub, pa i zaštitnik ‘Vlaja’, nije posvetio osobitu pažnju obnovi rodne kuće. Uredio ju je i obnovio, kako kažu suseljani iz Ogorja, njegov brat Jure. Kuća Kerumovih danas izgleda pristojno, odaje dojam imućnog vlasnika, ali ne i bogatstva epskih razmjera

MIROSLAV KUTLE

Kuća tajkuna iz Širokog Brijega, koji je u bijegu pred zakonom, potpuno je zapuštena

EMIL TEDESCHI

U prizemlju je bila trgovina koju je držao još njegov djed. Trgovina je poslije prodana, a u kući danas živi rodbina Tedeschijevih. Oni su svoj dio kuće navodno prodali

JOLLY STOJANOVIĆ

Drugi najveći trgovac u Dalmaciji krenuo je iz skromnog doma u blizini Drniša, da bi s vremenom postao bogat kao Krez

JOŠKO SVAGUŠA

Vlasnik Bobisa rodio se u Splitu, a danas ima kuću koja već s kapije pokazuje bogatstvo

STIPE GABRIĆ JAMBO

Kralj neretvanske doline, veliki neprijatelj Luke Bebića, bio je trgovac stokom

ZDRAVKO PEVEC

Pevecovo carstvo prešlo je granice Hrvatske, a onda su optuženi za gospodarski kriminal. Obitelj je sada krenula u novi biznis

Posjeti Express