Life
183992 prikaza

Hrvatski tajkuni: Nekad su živjeli u straćarama

Kuća Miroslava Kutle
1/16
Kuća Miroslava Kutle express
Do kraja godine Express.hr vam svaki dan izdvaja priče koje ste najviše čitali u 2017. godini. Prva je o tome u kakvim su kućama odrastali danas najbogatiji ljudi u Hrvatskoj

Hrvatski tajkun ima klišeiziran životni put. Na točki A stoji skromna potleušica i “bosonogo djetinjstvo”, na točki B je rezidencija koja gradu i svijetu treba pokazati milijunaševu veličinu, a između tih dviju točaka nalaze se povremeni ili stalni, ali u pravilu nezaobilazni, sukobi sa zakonom.

Naš je tajkun, naime, često kontroverzni poduzetnik kojega nije pametno pitati za prvi milijun. Neki od njih, poput bivšega kralja mlijeka Luke Rajića, to i otvoreno priznaju.

Drugi pak tvrde da su na početku kupili jabuku za kunu, potom je prali i glancali do visokoga sjaja, a onda prodali za dvije kune. Tada su kupili dvije jabuke, pa Jovo nanovo... a onda je umrla bogata teta iz Amerike i ostavila im milijun dolara...

Tomislav Horvatinčić već je dulje vrijeme, iz različitih razloga, najpoznatiji hrvatski tajkun. Godinama ne silazi s naslovnih stranica. Svi su njegovi pothvati prolazili teške porođajne muke, mobilizirali vojsku osporavatelja na putu do uspjeha. 

Zgrada T-Coma, Hoto naselje u Samoboru i Hoto projekt u Varšavskoj nailazili su na žestoka osporavanja. Radeći vječno velike, pompozne, spektakularne poslove (a takav je bio i restoran Babilon, otvoren još u vrijeme socijalizma) Horvatinčić se bogatio, potiskujući u drugi plan više nego skromno podrijetlo. 

Njegovo samoborsko imanje danas bi, za nevolju, mirne duše moglo poslužiti kao državnička rezidencija.

Imanje Tomislava Horvatinčića | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)
Imanje čuvaju uniformirani stražari, glavna zgrada ima više od 500 četvornih metara površine, na imanju su dva bazena (vanjski i unutarnji, grijani) te poseban objekt za čuvara. 

Tu su i zastave s obiteljskim grbom, obiteljsko skijalište...

Horvatinčić je krenuo u život iz više nego skromnih uvjeta. Obitelj se doselila iz okolice Samobora, iz Rakova Potoka, u Gradac kod Pleternice davnih 60-ih godina prošlog stoljeća. 

Kupili su kuću na imanju Jakobovića uz cestu Pleterenica – Kutjevo.

"Bila je to neobična kuća ukopana u zemlju. U prizemlju je bila staja i bunar u njoj, a dugim drvenim stepenicama izlazilo se gore gdje su bile drvom obložene dvije manje prostorije", kaže nam bivša susjeda Horvatinčićevih, čitateljica 24sata koja je u Gradecu pohađala istu osnovnu školu kao i Horvatinčić.

Kuća Tome Horvatinčića | Author: express express
Danas nam pokazuje na plac na kojemu je prije stajala njihova kuća, usporediva s potleušicom Horvatinčićevih koja je, zbog specifične ukopanosti u zemlju, nalikovala na zemunicu...

"To je sve što su imali Horvatinčići. Otac mu je radio u ljevaonici u Požegi, a majka je bila domaćica. Sjećam se Tome kao izrazito mršavog dječaka, čak neuglednog. Išli smo u istu osnovnu školu i koliko znam, nije ju završio. Radio je kojekakve ludorije, bavio se svim i svačim, školu nije volio. Otac mu je kupio harmoniku pa je svirao u raznim prigodama. Nije to bila neka glazba, više zafrkancija kojoj su se svi smijali. Počeo je preprodavati voće i povrće pa su nekako skupili novac i kupili manju kuću na ulasku u Požegu kod groblja Sv. Ilije. Viđala sam ga u Požegi, znam da je prao autobuse u APP-u, u kojemu se poslije zaposlio kao kondukter. Nakon toga se izgubio i sve do njegova ulaska u svijet građevinarstva, što me zapanjilo, za njega nisam čula", ispričala je čitateljica.

Danas nema dana da ne čuje za svog bivšeg školskog kolegu...

Luka Rajić rodio se u Konjicu, a obitelj je do njegova rođenja živjela u selu Dubravice. Selo se sa sjeverne strane zove Gornje pišalo, a s južne Donje pišalo.

Kuća je danas napuštena, ali netko se ipak brine o njoj, što se vidi po općem stanju i izgledu dvorišta.

Rodno selo Luke Rajića, Gornje Pišalo | Author: express express
Luka Rajić otvoreno je novinarima priznavao da im ne može odgovoriti na pitanje kako je stekao prvi milijun, ali za sve druge milijune ima “garantirano podrijetlo”.

Rajić je danas jedan od tri ili četiri najbogatija Hrvata. Živi u Švicarskoj, raspolaže stotinama milijuna eura, a nema informacija navraća li ikada u kraj iz kojega potječe, selo pokraj Konjica.

Rajići su, doduše, i prije rata i preuzimanja mljekarske industrije Dukat bili razmjerno uspješni poduzetnici, premda ne i milijunaši. 

Obitelj Luke Rajića nastanila se krajem prošlog stoljeća u nepristupačnim Dubravicama nedaleko od Konjica.

Otac Ivan odselio se u Konjic i tamo sagradio obiteljsku kuću u kojoj je započeo uspjeh bivšeg hrvatskog “kralja mlijeka”. 

Mliječni je biznis prodao za skromne dvije milijarde kuna i kupio vilu u Ženevi, daleko od Dubravica i Konjica.

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/3
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar hohmann
  hohmann 19:32 27.Travanj 2018.

  Svisu to lopovi i to naveliko

 • miramatosic 18:34 24.Prosinac 2017.

  OTETO PROKLETO

 • nelson 10:09 24.Prosinac 2017.

  hdz im omogućio sve