Iscurila strogo čuvana američka nuklearna tajna

Wikimedia Commons
Globalno zatopljenje razotkrilo je veliku tajnu Amerikanaca, a sada su kancerogene kemikalije počele curiti u more
Vidi originalni članak

Klimatske promjene koje su prouzrokovale topljenje ledenog pokrivača na Grenlandu otkrile su američko postrojenje za nuklearne projektile koje predstavlja ostatak Hladnog rata i koje je bilo dobro skriveno više od pola stoljeća.

Naime, ta se vojna baza nalazi na sjeverozapadu Grenlanda, a u njoj su se izvodila testiranja s biološkim, nuklearnim i kemijskim materijalom. Baza je dobila naziv "Projekt ledeni crv" prema strogo povjerljivom projektu koji je američka vojska pokrenula prije početka Hladnog rata.

SAD je postavio 600 projektila srednjeg dometa koje je mogao lako ispaliti prema SSSR-u, piše Independent. 

Kako bi bili sigurni u uspjeh  projekta, inženjeri su bušili debeli ledeni pokrivač i stvarali objekte u kojima se moglo čuvati oružje za masovno uništenje.

Ipak, danska vlada u čijem je posjedu Grenland nije znala što Amerikanci točno rade. SAD ih je zavarao s objašnjenjem da grade vojnu bazu na površini pod nazivom "Kamp stoljeća". Taj je objekt navodno trebao istražiti mogućnost eksperimentiranja na ledenoj površini.

Tamo su radili i živjeli

Amerikanci su "lažni" kamp i tajnu podzemnu bazu izgradili do 1963. Stvorili su malo društvo ljudi koji su tamo radili i živjeli. Imali su dućane, bolnice, kazališta i crkve. Ipak, u jednom trenutku, geolozi su shvatili da led klizi prema tom mjestu i da će srušiti tunele "Ledenog crva" do kraja 1965. Ubrzo je zatvoren cijeli kompleks.

- Napustili su bazu i njen otpad. Pritom su pretpostavljali da će ona vječno biti sačuvana pod snijegom koji se neprestano nagomilava - napisali su znanstvenici u svom istraživanju.

X X Files: U tajnoj bazi drže mrtve i žive izvanzemaljce?

Ipak, nisu mogli znati kako će se točno klimatske promjene odraziti na ovo područje. Arktik se topi brže nego bilo koje mjesto na Zemlji. Baza je sada razotkrivena, a posljedice toga mogu biti katastrofalne za okolinu. 

Rashladna tekućina koja se sastoji od stotine tisuća litara dizel goriva, otpadne vode i toksične građevinske kemikalije cure direktno u led. 

S obzirom na brzinu zagrijavanja, znanstvenici predviđaju da će se sve izliti do 2090. godine. Ako kemikalije iscure u oceane potpuno će narušiti ravnotežu ekosistema.

- Samo je pitanje vremena kad će sve otopiti, a posljedice toga će biti nemjerljive - zaključili su znanstvenici.

Pogledajte video:

Posjeti Express