Life
33090 prikaza

Iscurila strogo čuvana američka nuklearna tajna

Topljenje leda na Grenlandu
Wikimedia Commons
Globalno zatopljenje razotkrilo je veliku tajnu Amerikanaca, a sada su kancerogene kemikalije počele curiti u more

Klimatske promjene koje su prouzrokovale topljenje ledenog pokrivača na Grenlandu otkrile su američko postrojenje za nuklearne projektile koje predstavlja ostatak Hladnog rata i koje je bilo dobro skriveno više od pola stoljeća.

Slike Camp Century | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

Naime, ta se vojna baza nalazi na sjeverozapadu Grenlanda, a u njoj su se izvodila testiranja s biološkim, nuklearnim i kemijskim materijalom. Baza je dobila naziv "Projekt ledeni crv" prema strogo povjerljivom projektu koji je američka vojska pokrenula prije početka Hladnog rata.

Slike Camp Century | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
SAD je postavio 600 projektila srednjeg dometa koje je mogao lako ispaliti prema SSSR-u, piše Independent. 

Kako bi bili sigurni u uspjeh  projekta, inženjeri su bušili debeli ledeni pokrivač i stvarali objekte u kojima se moglo čuvati oružje za masovno uništenje.

Ipak, danska vlada u čijem je posjedu Grenland nije znala što Amerikanci točno rade. SAD ih je zavarao s objašnjenjem da grade vojnu bazu na površini pod nazivom "Kamp stoljeća". Taj je objekt navodno trebao istražiti mogućnost eksperimentiranja na ledenoj površini.

Tamo su radili i živjeli

Amerikanci su "lažni" kamp i tajnu podzemnu bazu izgradili do 1963. Stvorili su malo društvo ljudi koji su tamo radili i živjeli. Imali su dućane, bolnice, kazališta i crkve. Ipak, u jednom trenutku, geolozi su shvatili da led klizi prema tom mjestu i da će srušiti tunele "Ledenog crva" do kraja 1965. Ubrzo je zatvoren cijeli kompleks.

Projekt ledeni crv | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

- Napustili su bazu i njen otpad. Pritom su pretpostavljali da će ona vječno biti sačuvana pod snijegom koji se neprestano nagomilava - napisali su znanstvenici u svom istraživanju.

Ilustracija obdukcije izvanzemaljaca X Life X Files: U tajnoj bazi drže mrtve i žive izvanzemaljce?

Ipak, nisu mogli znati kako će se točno klimatske promjene odraziti na ovo područje. Arktik se topi brže nego bilo koje mjesto na Zemlji. Baza je sada razotkrivena, a posljedice toga mogu biti katastrofalne za okolinu. 

Rashladna tekućina koja se sastoji od stotine tisuća litara dizel goriva, otpadne vode i toksične građevinske kemikalije cure direktno u led. 

S obzirom na brzinu zagrijavanja, znanstvenici predviđaju da će se sve izliti do 2090. godine. Ako kemikalije iscure u oceane potpuno će narušiti ravnotežu ekosistema.

- Samo je pitanje vremena kad će sve otopiti, a posljedice toga će biti nemjerljive - zaključili su znanstvenici.

Pogledajte video:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.