Istraživanje pokazalo - Srbi najviše mrze Hrvate

screenshot/youtube
Istraživanje je obuhvatilo ispitanike u Srbiji i Albaniji te se bavi perspektivom njihovog odnosa u budućnosti
Vidi originalni članak

Najnegativnije mišljenje kada je riječ o narodima u susjedstvu Albanci imaju o Srbima, njih čak 68 posto. Srbi će pak takvo mišljenje imati prema Hrvatima i to 45 posto. Srbima su Albanci na drugoj mjestu na listi naroda koje najmanje vole, dok Albanci nakon Srba najnegativnije mišljenje imaju o Crnogorcima, i to njih 13 posto. 

Kada je riječ o pozitivnom mišljenju građani Srbije najviše vole Grke, 43 posto, a Albanci Talijane, s jednim postotkom više. Kod Srba zatim na listi slijede Crnogorci i Makedonci, sa 20 odnosno 18 posto, a kod Alabanaca Grci sa 22 posto, pa onda Crnogorci sa 16 posto, piše Blic.

To su samo neki rezultati istraživanja objavljenog u kolovozu na uzorku od 1000 ispitanika u Srbiji i 1000 njih u Albaniji. Riječ je o prvom takvom komparativnom istraživanju javnog mišljenja u dvije zemlje na temu "Odnos srpskog i albanskog naroda, perspektiva tog odnosa, problematične točke, mogućnost i polja suradnje".

Pregled tjedna Vučićev pakao: Velika Albanija na granici, rat klanova...

Bit će predstavljeni i kompletni rezultati tog istraživanja, objavljeni za potrebe agencije Tanjug, a rezultate će komentirati i politički analitičar i zamjenik direktora Instituta za međunarodne studije iz Tirane Ben Andoni i profesor sa Fakulteta političkih znanosti iz Beograda i zamjenik predsjednika Centra za vanjsku politiku Dragan Đukanović. 

Istraživanje je dio velikog projekta "Srbi i Albanci - kojim putem dalje", kojeg provodi Tanjug u suradnji sa albanskom nacionalnom agencijom ATA i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Posjeti Express