Life
41473 prikaza

Istraživanje pokazalo - Srbi najviše mrze Hrvate

Srpski plaćenici u Ukrajini
screenshot/youtube
Istraživanje je obuhvatilo ispitanike u Srbiji i Albaniji te se bavi perspektivom njihovog odnosa u budućnosti

Najnegativnije mišljenje kada je riječ o narodima u susjedstvu Albanci imaju o Srbima, njih čak 68 posto. Srbi će pak takvo mišljenje imati prema Hrvatima i to 45 posto. Srbima su Albanci na drugoj mjestu na listi naroda koje najmanje vole, dok Albanci nakon Srba najnegativnije mišljenje imaju o Crnogorcima, i to njih 13 posto. 

Kada je riječ o pozitivnom mišljenju građani Srbije najviše vole Grke, 43 posto, a Albanci Talijane, s jednim postotkom više. Kod Srba zatim na listi slijede Crnogorci i Makedonci, sa 20 odnosno 18 posto, a kod Alabanaca Grci sa 22 posto, pa onda Crnogorci sa 16 posto, piše Blic.

To su samo neki rezultati istraživanja objavljenog u kolovozu na uzorku od 1000 ispitanika u Srbiji i 1000 njih u Albaniji. Riječ je o prvom takvom komparativnom istraživanju javnog mišljenja u dvije zemlje na temu "Odnos srpskog i albanskog naroda, perspektiva tog odnosa, problematične točke, mogućnost i polja suradnje".

Aleksandar Vučić Pregled tjedna Top News Vučićev pakao: Velika Albanija na granici, rat klanova...

Bit će predstavljeni i kompletni rezultati tog istraživanja, objavljeni za potrebe agencije Tanjug, a rezultate će komentirati i politički analitičar i zamjenik direktora Instituta za međunarodne studije iz Tirane Ben Andoni i profesor sa Fakulteta političkih znanosti iz Beograda i zamjenik predsjednika Centra za vanjsku politiku Dragan Đukanović. 

Istraživanje je dio velikog projekta "Srbi i Albanci - kojim putem dalje", kojeg provodi Tanjug u suradnji sa albanskom nacionalnom agencijom ATA i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Perical
    Perical 05:21 12.Listopad 2018.

    Haha..., za razliku od hrvata koji srbe obožavaju......

  • misalazic 19:14 27.Rujan 2018.

    Takva ispitivanja javnog mnjenja su najobičnija budalaština u kojoj "rezultat" najčešće zasvisi od ciljne grupe, njene veličine, porekla i socijalnog statusa, kao i formulacije pitanja. Čini mi se da se kod ovakvih "istraživanja" prvo smisli rezultat, pa tek zatim sve ... prikaži još! ostalo. Evo i primera: zašto bih nekog mrzeo ako mogu da ga ne volim?

  • Niko2 21:50 25.Rujan 2018.

    Covic najvise voli Dodika i obrnuto. Istrazivanje nije uspjelo.