Kod Katunara za svaki dan u tjednu imaju drugu žlahtinu

Ivo Kozarčanin/Express
Bijela su za smijeh, crna za grijeh, a ružičasta za ljubav, dijeli tako vina Anton Katunar dodajući i da ih ima za doručak, ručak, večeru ili ‘za pit’
Vidi originalni članak

Dva pjenušca, dva klasična mirna vina, dva jantarna i desertno, ponuda je žlahtina koje radi Katunar Estate Winery iz Vrbnika na Krku. Samo crne žlahtine nema... Biser mora lagano je i slađe pjenušavo vino primjereno “gorkom” ponedjeljku. Žlahtina Katunar, mirno bijelo vino od grožđa iz Vrbničkog polja, dobro je za utorak, a Sveta Lucija, odležanije i punije od žlahtine sa strmog i kamenog vinograda Šupele u Dragi Bašćanskoj, za srijedu. Četvrtak i petak mogu biti posvećeni maceriranim žlahtinama: Festivum je vinificiran u klasičnom podrumarskom posuđu od inoksa i drveta, a Amfora, kao što i naziv upućuje, u glinenoj posudi iz Gruzije. Pjenušcem Porin, koji je proizveden tankovskom metodom, može se u subotu proslaviti početak vikenda, a Zlatnom berbom, desertnim vinom od prosušenoga grožđa žlahtine, zasladiti u nedjelju.

Anton Katunar jedan je od pionira hrvatskog privatnog vinarstva. Po struci informatičar, još je 1984. u bivšoj državi dobio dozvolu za otvaranje računalnog obrta i pisanje programa, a prvi je napravio program u MS-DOS-u za font glagoljice. Prema gruntovnim knjigama, obitelj je stoljećima imala vinograde, tijekom bivše države grožđe su prodavali zadruzi, a vina je Anton počeo raditi baš za svoju tvrtku. To mu je ubrzo postao i glavni biznis. Danas s njim radi i sin, također Anton, a uglavnom ga zovu Toni, koji je i zaslužan za prve macerirane žlahtine uopće.

Oni su i jedina vrbnička vinarija koja više vinograda ima izvan Vrbničkog polja nego u njemu. Anton Katunar prije 13 godina uspio je na Svetoj Čuciji spojiti oko 1000 malih parcela i “pretvoriti” ih u 30 hektara prekrasnog vinograda. Osim žlahtine, posadio je kvarnerske sorte sansigot, debejan i kameninu, internacionalne syrah, merlot, cabernet sauvignon i grenache te dalmatinski vinski ponos plavac mali. To je najsjeverniji nasad najznačajnije hrvatske crne sorte s kojeg vina izlaze na tržište, a osvojene medalje dokazuju kako se plavac mali tamo jako dobro udomaćio. Sorta se lako prepoznaje u mirisu i okusu vina iz berbe 2017., a od južnodalmatinskih plavaca razlikuje se prvenstveno elegancijom. Veliki je potencijal iskazalo i vino iz 2020. izvađeno iz bačve, kojemu samo vrijeme nedostaje da dosegne uglađenost tri godine starijeg “brata” koji je u butelji na tržištu.

Katunarov Plavac 2017. drugo je najbolje ocijenjeno vino od te sorte na Decanteru. Lani je osvojilo 93 od mogućih 100 bodova. To je samo jedno od vrijednih domaćih i međunarodnih priznanja koje su vina Antona i Tonija Katunara osvojila u posljednje vrijeme. S Decantera imaju i bronce za Plavac mali 2015. te žlahtine Sveta Lucija 2020. i 2019. Na ovogodišnjoj Vinistri osvojili su četiri zlata i srebro, a na priredbi Vina od davnina posvećenoj samo autohtonim sortama tri zlata i dva srebra. Kurykta Riserva 2018. srebrno je vino s prvog specijaliziranog ocjenjivanja hrvatskih mješavina crvenih sorata Red Blend, a Kurykta Supele 2017. brončano.

Ta su priznanja bila i povod za Feštu od medaj’, druženje s prijateljima i partnerima koje je počelo u vinogradu Sveta Lucija uz mladu žlahtinu i plavac te pršut i sir, nastavilo se ručkom koji je Saša Pribičević iz lošinjskog hotela Bellevue pripremio prema još nekim nagrađenim vinima, a završilo košanjem ostalih iz vinarije bez protokola, odnosno po željama gostiju, a u skladu s Antonovim uzrečicama kako su bijela vina za smijeh, crna za grijeh, a ružičasta za ljubav, kao i da ih ima za doručak, ručak, večeru ili - “za pit”.

Festivum je među ’totalno drukčijim vinima od drugih’

Prepoznatljivog je mirisa, a bogatog i zrelog okusa žlahtina Festivum Antona i Tonija Katunara. Festivum je lokalni izraz za misu, a ovo vino službeno nije misno, ali tako se može nazvati po prirodnom postupku vinifikacije. Dosad su je napravili iz berbi 2016. i 2018. i obje su tri tjedna macerirane. Starija je bistrena pa je i boja sasvim čista, dok mlađa više nalikuje jantarnim vinima i u njoj se vide ostaci finog taloga. No zato je mekšeg i punijeg okusa. U vinariji je butelja 120 kuna.

 

Posjeti Express