Kuba-SAD 0:2, prva prijateljska nakon 69 godina

Pred 30.000 gledatelja na Estadio Pedro Marrero rezultat je doista bio u drugom planu (video i povijest sukoba)
Vidi originalni članak

Jürgen Klinsmann je u karijeri osvajao sve osim Lige prvaka i zlata na olimpijadi, da bi mu u takvoj riznici medalja kao treneru na istaknutom mjestu naposljetku zasjala jedna prijateljska utakmica. Kao izborniku nogometne reprezentacije SAD-a njega je dopala čast da povede svoju momčad u Havanu, na prvu prijateljsku nogometnu utakmicu između Kube i SAD-a još od 20. srpnja 1947. Pred 30.000 gledatelja na Estadio Pedro Marrero SAD je pobijedio u gostima sa 2:0. Utakmica je pomalo visjela u zraku zbog aktualnog rušilačkog pohoda uragana "Matthew", Amerikancima baš nije odgovarao neravan teren, jer na Kubi je nogomet ipak tek šesti najpopularniji sport, iza bejzbola, amaterskog boksa, odbojke, košarke i jedrenja.

Domaćini su u 56. minuti čak umalo iz kontre i poveli. No, ubrzo je na vidjelo došla kvaliteta na strani Amerikanaca koji su utrpali dva gola i pobijedili. Kubanski nogomet je svoje zlatne trenutke bilježio samo davne 1938. kad je Kuba na SP u Francuskoj uspjela ući u četvrtinu finala, da bi tamo stradala od Švedske 8:0, te 2012. kada je uspjela osvojiti Karipski kup. Sve ostalo svodilo se na rezultate u rangu druge lige latinoameričkog nogometa. Utakmica protiv SAD-a zato je imala izrazitu političku težinu, jer je zorno pokazala da su odnosi između marksističkog karipskog otoka i kapitalističkog epicentra moći sve bolji.

Otprilike pola stoljeća nakon revolucije iz 1959., u kojoj su Fidel Castro i kompanjoni srušili brutalnu diktaturu generala Fulgencija Batiste, SAD je nad Kubom održavao režim totalnih gospodarskih sankcija, ispunjenih nizom pokušaja vojnog rušenja Castra s vlasti, čak i s navodno 638 pokušaja atentata na odavno već umirovljenog predsjednika Kube. Da bi se u prvim godinama novog stoljeća stvari počele mijenjati. Izrazito neslužbeno i oprezno počelo se šuškati da bi Kubanci u egzilu mogli dobiti neke olakšice u posjetu domovini, da se nešto pokreće u suradnji dvije zemlje u IT sektoru i slično. A onda, u ožujku 2009. Barack Obama doista je ublažio sankcije i dao određene povlastice američkim Kubancima koji žele posjetiti rodbinu na Kubi.

Već mjesec poslije dvije zemlje su počele surađivati u telekomunikacijama. Sljedećih godina opet se neslužbeno i oprezno šuškalo o svemu i svačemu, a onda, 2012., novi kubanski predsjednik Raul Castro otvoreno je objavio da je Havana spremna razgovarati s Washingtonom "doslovno o svemu". I to je bilo to. Na sprovodu Nelsonu Mandeli 10. prosinca 2013. Raul Castro i Barack Obama prvi put su se susreli i rukovali. Da je Mandela znao što će se dogoditi na njegovom sprovodu, siguno bi mu bilo jako drago jer je to, zapravo, bio prvi susret dva državnika iz SAD-a i Kube još od doba Batiste.

Prethodno, još početkom 2013. papa Franjo je bio taj koji je, nakon posjeta Kubi, a potom i SAD-u, skuhao uz pomoć diplomacije iz Vatikana da se Kubanci i Amerikanci potajno susreću u Kanadi i Vatikanu kako bi dogovarali uspostavu diplomatskih odnosa. Krajem 2014. i jedni i drugi su, kao znak dobre volje, istodobno pustili na slobodu po nekoliko špijuna onih drugih koje su do tada držali u svojim zatvorima. Obični Kubanci u SAD-u, oni koji su s Kube pobjegli ili protjerani, odnosno njihovi potomci, bili su oštro podijeljeni oko toga sviđa li im se novi smjer Baracka Obame.

Međutim, obični Kubanci s Kube i Amerikanci mahom su jako navijali za to da dvije zemlje napokon počnu normalno funkcionirati jedna prema drugoj. Od siječnja 2015. Kuba je smjela u SAD izvoziti svoj rum i svoje cigare, što je naišlo na oduševljenje mnogih poštovalaca te do tada egzotične robe u SAD-u, a SAD je na Kubu stao izvoziti kompjutere i telekomunikacijske tehnologije. U travnju te godine SAD je konačno uklonio Kubu s liste zemalja koje podržavaju terorizam i 20. srpnja 2015. napokon su, nakon 56 godina, osvanula veleposlanstva Kube u Washingtonu i SAD-a u Havani. U ožujku ove godine Barack Obama je posjetio Havanu na čak tri dana, da bi od kolovoza bio uspostavljen avionski promet između dvije zemlje, po prvi put još od 1962.

Posjeti Express