Nacistička tajna: Počinje nova potraga za Hitlerovim blagom

Wikipedia
Jedan od najvećih misterija Drugog svjetskog rata možda uskoro bude riješen, tvrde stručnjaci
Vidi originalni članak

Ovih dana u Poljskoj počinje svježa potraga za nacističkim 'zlatnim vlakom', za kojega se vjeruje da je zakopan u posljednjim danima postojana Treće Reicha.

Bageri bi ovih dana trebali početi iskapati željeznički nasip u Walbrzychu, u pokušaju da riješe jedan od najvećih misterija Drugog svjetskog rata. 

Neki povjesničari vjeruju da su tri vlaka s oružjem, umjetninama, zlatom i arhivama nestala na području od 30 kvadratnih kilomatar nedaleko današnje češke granice, za vrijeme napredovanja Crvene armije 1945. godine. To područje uključuje Ksiaz dvorac, koji je bio pod Hitlerovim zapovjedništvom i u kojem se upravljalo projektom o tajnom oružju.

Graditelj Piotr Koper tvrdi da je pronašao zlatni vlak, za kojim je, kaže on, tijekom proteklih 70 godina tragalo nekoliko tajnih službi; iz SAD-a, Rusije i Poljske.

"Mi smo uspjeli zato što smo lokalci. Prije četiri godine smo dobili informacije od svjedoka koji je bio u Walbrzychu u vrijeme nestanka vlaka, u travnju 1945. U međuvremenu nam je postala dostupna radarska tehnologija, pa smo ubrzo mogli provjeriti njegove informacije. Nacisti su iskopali nasipe, formirali skretnicu za vlakove, kako bi ih preusmjerili i zatim su tu parkirali vlak, dug 90 metara, maknuli tračnice i vratili zemlju."

Deseci vojničkih četa stigli su na teren krajem rujna, nakon što je policija podigla željezne žice i postavila natpise zabrane približavanja.

Od kolovoza su priče o pronalasku zlatnog vlaka namamile brojne tragače iz cijele Europe u ovaj dio Poljske koji je prije i tijekom Drugog svjetskog rata pripadao Njemačkoj.

U siječnju 1945. godine, Crvena armija se počela probijati istočnom Europom prema Berlinu. Dok su Nijemci bježali pred Sovjetima, događale su se i mnoge pljačke diljem Njemačke i dijelova pod nacističkom okupacijom.

Plijen je trebao služiti u mnoge svrhe: kao novac za bijeg visokorangiranih ratnih zločinaca, ali i kao osnova njemačkog pokreta otpora nazvanog "vukodlak", čiji cilj je trebao biti borba protiv okupatora i uspostavljanje mirovinskog fonda za generale čija su imanja zauzeli novi, nepopustljivi vlasnici.

Neki pak smatraju da je moguće da se u kompleksnoj mreži tunela ispod lokalnog nacističkog sjedišta i okolnih brda krije puno više toga od tek jednog 100 metara dugog vlaka, piše Daily Mail.

No za početak, bilo bi dobro da se bar on pronađe.

Posjeti Express