Life
1959 prikaza

Nacistička tajna: Počinje nova potraga za Hitlerovim blagom

Zlato nacista
Wikipedia
Jedan od najvećih misterija Drugog svjetskog rata možda uskoro bude riješen, tvrde stručnjaci

Ovih dana u Poljskoj počinje svježa potraga za nacističkim 'zlatnim vlakom', za kojega se vjeruje da je zakopan u posljednjim danima postojana Treće Reicha.

Bageri bi ovih dana trebali početi iskapati željeznički nasip u Walbrzychu, u pokušaju da riješe jedan od najvećih misterija Drugog svjetskog rata. 

Neki povjesničari vjeruju da su tri vlaka s oružjem, umjetninama, zlatom i arhivama nestala na području od 30 kvadratnih kilomatar nedaleko današnje češke granice, za vrijeme napredovanja Crvene armije 1945. godine. To područje uključuje Ksiaz dvorac, koji je bio pod Hitlerovim zapovjedništvom i u kojem se upravljalo projektom o tajnom oružju.

Graditelj Piotr Koper tvrdi da je pronašao zlatni vlak, za kojim je, kaže on, tijekom proteklih 70 godina tragalo nekoliko tajnih službi; iz SAD-a, Rusije i Poljske.

Ksiaz dvorac u Češkoj | Author: Wikipedia Wikipedia

"Mi smo uspjeli zato što smo lokalci. Prije četiri godine smo dobili informacije od svjedoka koji je bio u Walbrzychu u vrijeme nestanka vlaka, u travnju 1945. U međuvremenu nam je postala dostupna radarska tehnologija, pa smo ubrzo mogli provjeriti njegove informacije. Nacisti su iskopali nasipe, formirali skretnicu za vlakove, kako bi ih preusmjerili i zatim su tu parkirali vlak, dug 90 metara, maknuli tračnice i vratili zemlju."

Deseci vojničkih četa stigli su na teren krajem rujna, nakon što je policija podigla željezne žice i postavila natpise zabrane približavanja.

Od kolovoza su priče o pronalasku zlatnog vlaka namamile brojne tragače iz cijele Europe u ovaj dio Poljske koji je prije i tijekom Drugog svjetskog rata pripadao Njemačkoj.

U siječnju 1945. godine, Crvena armija se počela probijati istočnom Europom prema Berlinu. Dok su Nijemci bježali pred Sovjetima, događale su se i mnoge pljačke diljem Njemačke i dijelova pod nacističkom okupacijom.

Plijen je trebao služiti u mnoge svrhe: kao novac za bijeg visokorangiranih ratnih zločinaca, ali i kao osnova njemačkog pokreta otpora nazvanog "vukodlak", čiji cilj je trebao biti borba protiv okupatora i uspostavljanje mirovinskog fonda za generale čija su imanja zauzeli novi, nepopustljivi vlasnici.

Neki pak smatraju da je moguće da se u kompleksnoj mreži tunela ispod lokalnog nacističkog sjedišta i okolnih brda krije puno više toga od tek jednog 100 metara dugog vlaka, piše Daily Mail.

No za početak, bilo bi dobro da se bar on pronađe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.