Nakon 82 godine: Pronašli su avion Amelie Earhart?

Harris & Ewing
Na kraju svijeta prije 82 godine s radara je nestala najpoznatija pilotkinja svih vremena, a do danas je bilo na desetke teorije gdje je i kako nestala
Vidi originalni članak

Istraživači kažu kako je možda napokon pronađen davno izgubljeni avion pilotkinje Amelie Earhart, i to na otoku Buka, u Papua Novoj Gvineji.

Rješenje je to, ako je zaista istina, misterija koji desetljećima muči javnost, a to je gdje je i kako poginula Earhart (ako jest) i gdje su ostaci aviona.

Istraživači projekta Blue Angel mjesto istražuju 13 godina i kažu da ostaci sa Buka otoka definitivno mogu biti sa Earhartinog Lockheed Electra 10E.

Earhart je nestala dok je pokušavala sa svojim Lockheed Electra 10E avionom preletjeti oko svijeta. Ona i njezin navigator Fred Noonan nestali su 2. srpnja 1937. godine tijekom leta od Papue Nove Gvineje do Howland otoka u Pacifiku. Njihova je sudbina jedan od zaista velikih misterija 20. stoljeća o kojoj se i dalje žestoko raspravlja.

"Buka otok je direktno na putu kojem su, vjerojatno, išli Amelia i Fred, i to područje nikada nije pretraženo nakon njihovog nestanka. Sve što smo do sada našli je u skladu s avionom kojim je letjela i s trasom", kaže William Snavely.

Snavely je trasirao Earhartinu rutu od Lae u Papua Novoj Gvineji, što je bila točka sa koje je krenula u svoju posljednju etapu leta. Istraživači vjeruju da je stajala loše s gorivom pa se možda odlučila vratiti natrag na otok Howland.

Ronioci sa Papua Nove Gvineje pregledali su taj dio oceana više puta, a većina se nalazi 30 metara ispod površine. Izronili su komad stakla od svjetala koji, ima indicija, pripadaju tipu zrakoplova kakav je Lockheed Electra 10.

"Amelijina je Electra imala specijalne modifikacije napravljene za ovo putovanje, i neke su od tih modifikacija potvrđene kod ostatka aviona koji je pronađen", kaže pilot i inženjer Jill Meyers, za The New York Post.

Međutim, projekt kaže kako je ostatak aviona tijekom vremena erodirala voda i potresi.

"Nema još načina da budemo sigurni da je ovo definitivno Amelijina Electra, mjesto razotkrije možda još neke tajne o tome kako je dvojac skončao", kaže Snavely u izjavi.

Projekt Blue Angel planira još jednu ekspediciju na proljeće i tada će sa sobom ponijeti najnoviju tehnologiju.

Postoji veliki broj teorija o tome što se, na kraju svega, dogodilo Earhart.

Jedna poznata teorija kaže da je umrla na otoku Nikumaroro, koraljnom atolu 1.900 kilometara od otoka Marshall. Nekih 13 ljudskih kostiju je nađeno na Nikumaroru (znanom i kao otok Gardner), tri godine nakon njezinog nestanka.

Prošle je godine znanstvena studija tvrdila kako ima neke nove dokaze o tome što se dogodilo Earhart. Richard Jantz, profesor antropologije pri Sveučilištu Tennessee, tvrdi kako su kosti otkrivene na Nikumaroru 1940. vrlo vjerojatno ostaci pilotkinje.

Istraživanje je kontradiktorno forenzičkoj analizi ostataka iz 1941. koja opisuje kako kosti pripadaju muškarcu. Kosti su u međuvremenu izgubljene, pa nema načina da se dođe do pravih informacija.

Dok su neki uvjereni kako je na otoku Nikumaroro Earhart pronašla svoje posljednje počivalište, drugi kažu da je to Mili atol kod otočja Marshall. Naravno, postoje i teoretičari zavjera koji koriste mutne fotografije kako bi dokazali da je Earhart preživjela let i nastavila živjeti u tajnosti, promijenivši identitet.

Posjeti Express