Natalie Portman prozvala židovsku zajednicu da 'pretjeruju s holkaustom'

J?rg Carstensen/DPA/PIXSELL
Poznata američka glumica izraleskog podrijetla dotaknula se teme koja je svim Židovima sveta
Vidi originalni članak

Natalie Portman prozvala je židovsku zajednicu da malo razmisli o tome koliki naglasak stavlja na holkaust u usporedbi s drugim zločinima.

Portman je nedavno režirala i glumila u filmu 'Priča o ljubavi i tmini', adaptaciji poznatog romana izraelskog pisca i novinara Amosa Oza, koji predstavlja memoare o stvaranju Izraela.

Portman je inače rođena u Jeruzalemu gdje je živjela do treće godine, nakon čega se njezina obitelj preselila u SAD, gdje je pohađala židovske škole i učila o holakustu i događajima koji su prethodili stvaranju izraelske države.

34-godišnjakinja je u intervju za Independent izjavila da ju je ovo iskustvo navelo da se pita u kolikoj mjeri je holkaust, tijekom kojeg je ubijeno 11 milijuna ljudi, glavna tema obrazovanja i je li u redu da se, 'pretjerujući s njim', on stavlja iznad svih drugih tragedija o kojima se na kraju i ne uči.

"Mislim da je stvarno veliko pitanje, koje bi se židovska zajednica trebala postaviti, koliko holkaust stavljamo prije drugog obrazovanja? Naravno da je to važna tema koje se moramo sjećati i poštovani, ali ne i pritom zanemariti druge stvari."

Portman tvrdi da je ovo zaključila nakon posjete muzeju o genocidu u Ruandi, i shvaćanja da o tome uopće nije učila u školi, iako se događalo tijekom njezinog školovanja.

"Šokirala sam se kad sam shvatila da je do genocida došlo dok sam išla u školu. Učili smo o holkaustu, a nikad nije spomenuto što se istodobno događalo. To je problem s načinom na koji nas uče. Mislim da su nas trebali obrazovati i o ovome, ali ne mogu pričati u ime drugih, jer je to bilo moje osobno obrazovanje. Moramo se podsjećati da postoji mržnja u svako doba i da suosjećamo s drugim ljudima koji su je isto iskusili."

Portman doduše napominje da ne smijemo živjeti u strahu da će se dogoditi novi holokaust i biti paranoični, nego tek da se osvijestimo da postoji mržnja protiv različitih grupa ljudi i da to znanje iskoristimo kako bismo bili empatični.

Posjeti Express