Life
685 prikaza

Natalie Portman prozvala židovsku zajednicu da 'pretjeruju s holkaustom'

Natalie Portman
J?rg Carstensen/DPA/PIXSELL
Poznata američka glumica izraleskog podrijetla dotaknula se teme koja je svim Židovima sveta

Natalie Portman prozvala je židovsku zajednicu da malo razmisli o tome koliki naglasak stavlja na holkaust u usporedbi s drugim zločinima.

Portman je nedavno režirala i glumila u filmu 'Priča o ljubavi i tmini', adaptaciji poznatog romana izraelskog pisca i novinara Amosa Oza, koji predstavlja memoare o stvaranju Izraela.

Portman je inače rođena u Jeruzalemu gdje je živjela do treće godine, nakon čega se njezina obitelj preselila u SAD, gdje je pohađala židovske škole i učila o holakustu i događajima koji su prethodili stvaranju izraelske države.

34-godišnjakinja je u intervju za Independent izjavila da ju je ovo iskustvo navelo da se pita u kolikoj mjeri je holkaust, tijekom kojeg je ubijeno 11 milijuna ljudi, glavna tema obrazovanja i je li u redu da se, 'pretjerujući s njim', on stavlja iznad svih drugih tragedija o kojima se na kraju i ne uči.

Homoseksualci u nacističkom logoru | Author: Holocaust Museum Holocaust Museum

"Mislim da je stvarno veliko pitanje, koje bi se židovska zajednica trebala postaviti, koliko holkaust stavljamo prije drugog obrazovanja? Naravno da je to važna tema koje se moramo sjećati i poštovani, ali ne i pritom zanemariti druge stvari."

Portman tvrdi da je ovo zaključila nakon posjete muzeju o genocidu u Ruandi, i shvaćanja da o tome uopće nije učila u školi, iako se događalo tijekom njezinog školovanja.

"Šokirala sam se kad sam shvatila da je do genocida došlo dok sam išla u školu. Učili smo o holkaustu, a nikad nije spomenuto što se istodobno događalo. To je problem s načinom na koji nas uče. Mislim da su nas trebali obrazovati i o ovome, ali ne mogu pričati u ime drugih, jer je to bilo moje osobno obrazovanje. Moramo se podsjećati da postoji mržnja u svako doba i da suosjećamo s drugim ljudima koji su je isto iskusili."

Portman doduše napominje da ne smijemo živjeti u strahu da će se dogoditi novi holokaust i biti paranoični, nego tek da se osvijestimo da postoji mržnja protiv različitih grupa ljudi i da to znanje iskoristimo kako bismo bili empatični.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.