Neviđeni skandal: Rusi namjerno dopingirali 1.000 sportaša

Fredrik von Erichsen/DPA/PIXSELL
Ugledni profesor predstavio je detalje ogromne zavjere u koju su bile upletene i ruske obavještajne službe
Vidi originalni članak

Više od 1.000 ruskih atletičara preko više od 30 sportova bili su izravno upleteni ili su imali neizravnu dobit od državnog dopinškog programa između 2011. i 2015. godine.

Kako prenosi britanski Guardian, izvješće Richarda McLarena objavljeno u Londonu u petak ujutro govori i kako su pronašli dokaze o muškoj DNK u uzorcima urina dviju hokejašica. McLaren kaže da su to neoborivi dokazi da su izvorni uzorci mijenjani.

McLaren dalje kaže da je Rusija namjerno odobrila institucionalnu zavjeru zimskih i ljetnih sportova koja je rezultirala prikrivanjem nevjerojatno velike operacije. "Nemoguće je točno saznati koliko je duboka zavjera i kad je točno počela. Godinama su Rusi oteli međunarodne sportove, a da organizacije nisu ni bile svjesne toga. Treneri i sportaši nisu imali iste uvjete. Gledatelji i navijači su prevareni", rekao je McLaren.

Njegov prvi izvještaj iz srpnja ove godine ispitao je kako su ruske vlasti korumpirale velike sportske događaje u Rusiji. Spomenuo je i svjetsko atletko prvenstvo 2013. godine i zimske olimpijske igre godinu dana kasnije. Tada je McLaren rekao da je rusko ministarstvo sporta upravljalo i kontroliralo zamjenjivanje uzoraka dopingiranih sportaša s čistim uzorcima. Surađivali s ruskom obavještajnom službom FSB-om i formalno neovisnom ruskom anti-dopinškom agencijom.

Ovo novo izvješće svojevrsna je nadogradanja prethodnog s puno više informacija. Veliku većinu razgovora i e-mailova objavio je na stranici www.ipevidencedisclosurepackage.net.

"Sada napokon možemo potvrditi zaključke prvog izvješća, ali i dati neke nove informacije. Povećavamo broj upletneih sportaša, kao i broj zavjerenika u zataškavanju. Zataškavanje je to koje je počelo 2011. godine i nastavilo se nakon zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Nekada je to bio samo nekontrolirani kaos, ali s vremenom je izraslo u zavjeru bez presedana u međunarodnom sportu", rekao je McLaren.

Posjeti Express