Life
2466 prikaza

Neviđeni skandal: Rusi namjerno dopingirali 1.000 sportaša

Ruska i olimpijska zastava na otvorenju ZOI u Sočiju
Fredrik von Erichsen/DPA/PIXSELL
Ugledni profesor predstavio je detalje ogromne zavjere u koju su bile upletene i ruske obavještajne službe

Više od 1.000 ruskih atletičara preko više od 30 sportova bili su izravno upleteni ili su imali neizravnu dobit od državnog dopinškog programa između 2011. i 2015. godine.

Kako prenosi britanski Guardian, izvješće Richarda McLarena objavljeno u Londonu u petak ujutro govori i kako su pronašli dokaze o muškoj DNK u uzorcima urina dviju hokejašica. McLaren kaže da su to neoborivi dokazi da su izvorni uzorci mijenjani.

McLaren dalje kaže da je Rusija namjerno odobrila institucionalnu zavjeru zimskih i ljetnih sportova koja je rezultirala prikrivanjem nevjerojatno velike operacije. "Nemoguće je točno saznati koliko je duboka zavjera i kad je točno počela. Godinama su Rusi oteli međunarodne sportove, a da organizacije nisu ni bile svjesne toga. Treneri i sportaši nisu imali iste uvjete. Gledatelji i navijači su prevareni", rekao je McLaren.

Richard McLaren predstavlja izvješće o dopingu u ruskom sportu | Author: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL

Njegov prvi izvještaj iz srpnja ove godine ispitao je kako su ruske vlasti korumpirale velike sportske događaje u Rusiji. Spomenuo je i svjetsko atletko prvenstvo 2013. godine i zimske olimpijske igre godinu dana kasnije. Tada je McLaren rekao da je rusko ministarstvo sporta upravljalo i kontroliralo zamjenjivanje uzoraka dopingiranih sportaša s čistim uzorcima. Surađivali s ruskom obavještajnom službom FSB-om i formalno neovisnom ruskom anti-dopinškom agencijom.

Ovo novo izvješće svojevrsna je nadogradanja prethodnog s puno više informacija. Veliku većinu razgovora i e-mailova objavio je na stranici www.ipevidencedisclosurepackage.net.

"Sada napokon možemo potvrditi zaključke prvog izvješća, ali i dati neke nove informacije. Povećavamo broj upletneih sportaša, kao i broj zavjerenika u zataškavanju. Zataškavanje je to koje je počelo 2011. godine i nastavilo se nakon zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Nekada je to bio samo nekontrolirani kaos, ali s vremenom je izraslo u zavjeru bez presedana u međunarodnom sportu", rekao je McLaren.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.