Njemački agent špijunirao za SAD i Ruse jer mu je bilo dosadno

Thinkstock
Bio je pripadnik njemačke obavještajne službe BND, kada ga je 2008. netko vrbovao da za CIA-u počne dostavljati najtajnije njemačke dokumente
Vidi originalni članak

Markus R ima samo 32 godine, ali će svejedno sljedećih osam godina provesti u zatvoru zato što je godinama špijunirao svoju zemlju za potrebe prvo CIA-e, a potom i za ruski FSK. 

Kao razlog naveo je to da je bio frustriran i da mu je u životu bilo dozlaboga dosadno zato što je osjećao da njegovo radno mjesto ne udovoljava svim njegovim potencijalima. 

Suočen s nepobitnim dokazima, ovaj Nijemac nije imao druge nego na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu sve priznati. I čekati milost koju nije dočekao. 

Bio je pripadnik njemačke obavještajne službe BND, kada ga je 2008. netko, a sa suđenja nisu javno objavljeni podaci tko, vrbovao da za CIA-u počne dostavljati najtajnije njemačke dokumente, od kojih su neki navodno bili čak i kritične prirode. Kada se okrenuo i Rusima, njemačkoj javnosti nije poznato. 

Ali se zna da je tri dokumenta ruskim kolegama po profesiji dostavio e-mailom 2014., nakon čega je ubrzo, u lipnju te godine, uhićen i završio iza rešetaka. Nije mu pomoglo niti to što je odmah nakon avanture s Rusima iz 2014. prekinuo sve kontakte s njima.

"Za to što sam učinio, želim se ispričati svim ljudima koji su zbog toga osjećali posljedice", izjavio je na sudu. A osjetili su mnogi jer se među dokumentima koje je poslao CIA-i nalazio i potpuni popis svih njemačkih obavještajaca i špijuna diljem svijeta, skupa s tajnim nadimcima koje su nosili ili nose.

Ukupno 200 dokumenata liferovao je Markus R. Koliko je pritom zaradio još uvijek nije poznato, ali se zna da je sigurno riječ o iznosu većem od 80.000 eura. 

Što bi, s obzirom na prirodu dokumenata ili dugi niz godina koliko se bavio špijuniranjem protiv svog BND-a, bilo apsolutno premalo za povjerovati da je samo toliko. Novac je primao preko tajnih računa u inozemstvu, najviše u Austriji.

Na kraju mu se sudilo za veleizdaju i za kršenje obavještajne tajne. Obrana ga je pokušala zaštiti tako što je tvrdila da ne može biti riječ o veleizdaji nego o špijunaži za kontrastranu i tražilo je bitno manju kaznu od one koja ga je dopala. Tužiteljstvo je naprotiv tražilo za njega čak 10 godina zatvora.

Posjeti Express