Life
214 prikaza

Njemački agent špijunirao za SAD i Ruse jer mu je bilo dosadno

Špijunaža
Thinkstock
Bio je pripadnik njemačke obavještajne službe BND, kada ga je 2008. netko vrbovao da za CIA-u počne dostavljati najtajnije njemačke dokumente

Markus R ima samo 32 godine, ali će svejedno sljedećih osam godina provesti u zatvoru zato što je godinama špijunirao svoju zemlju za potrebe prvo CIA-e, a potom i za ruski FSK. 

Kao razlog naveo je to da je bio frustriran i da mu je u životu bilo dozlaboga dosadno zato što je osjećao da njegovo radno mjesto ne udovoljava svim njegovim potencijalima. 

Suočen s nepobitnim dokazima, ovaj Nijemac nije imao druge nego na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu sve priznati. I čekati milost koju nije dočekao. 

Bio je pripadnik njemačke obavještajne službe BND, kada ga je 2008. netko, a sa suđenja nisu javno objavljeni podaci tko, vrbovao da za CIA-u počne dostavljati najtajnije njemačke dokumente, od kojih su neki navodno bili čak i kritične prirode. Kada se okrenuo i Rusima, njemačkoj javnosti nije poznato. 

Ali se zna da je tri dokumenta ruskim kolegama po profesiji dostavio e-mailom 2014., nakon čega je ubrzo, u lipnju te godine, uhićen i završio iza rešetaka. Nije mu pomoglo niti to što je odmah nakon avanture s Rusima iz 2014. prekinuo sve kontakte s njima.

"Za to što sam učinio, želim se ispričati svim ljudima koji su zbog toga osjećali posljedice", izjavio je na sudu. A osjetili su mnogi jer se među dokumentima koje je poslao CIA-i nalazio i potpuni popis svih njemačkih obavještajaca i špijuna diljem svijeta, skupa s tajnim nadimcima koje su nosili ili nose.

Ukupno 200 dokumenata liferovao je Markus R. Koliko je pritom zaradio još uvijek nije poznato, ali se zna da je sigurno riječ o iznosu većem od 80.000 eura. 

Što bi, s obzirom na prirodu dokumenata ili dugi niz godina koliko se bavio špijuniranjem protiv svog BND-a, bilo apsolutno premalo za povjerovati da je samo toliko. Novac je primao preko tajnih računa u inozemstvu, najviše u Austriji.

Na kraju mu se sudilo za veleizdaju i za kršenje obavještajne tajne. Obrana ga je pokušala zaštiti tako što je tvrdila da ne može biti riječ o veleizdaji nego o špijunaži za kontrastranu i tražilo je bitno manju kaznu od one koja ga je dopala. Tužiteljstvo je naprotiv tražilo za njega čak 10 godina zatvora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.