Od jezive 'srpske plesačice' nema spasa: Stvorenje iz legende 'oživjelo' na TikToku

Priča o jezivoj noćnoj plesačici nastala je još početkom 20. stoljeća, prema legendi, u jednom malom selu u središtu Srbije. Danas se ta priča razvila u viralni fenomen i uspješnu videoigru
Vidi originalni članak

Na pustim ulicama noćnog grada, u mračnoj šumi ili u napuštenoj zgradi, ponekad možete susresti neobičnu ženu u crnoj odjeći koja pleše. Zadubljena je u svoj ples i vjerojatno na vas neće obraćati pozornost. Međutim, usudite li joj se približiti, pojurit će za vama i ništa vas neće moći spasiti. Tako otprilike glasi teaser video igre "Serbian Dancing Lady". Riječ je o klasičnoj indie horor igri u kojoj morate pretražiti pojedinu razinu kako biste pronašli određeni broj fotografija. Nemate nikakvo oružje i ne možete se braniti, a kad sretnete Srpkinju najbolje vam je da odmah pobjegnete.

Igra je zasad razvijena na tri razine. Na prvoj - u mračnoj šumi - morate pronaći deset slika nekih čudnih stvorenja prije nego jeziva srpska plesačica pronađe vas. Druga razina predstavlja školu u kojoj je netko izveo drevni ritual kojim je prizvao ženu koja pleše. Ona je agresivna samo u mraku i sve dok imate baterijsku svjetiljku nemate se čega bojati. Premda, baterija se vrlo brzo prazni. Kad se nađete na trećoj razini, shvatite da ste u mračnoj napuštenoj bolnici na periferiji grada i da jeziva plesačica trči prema vama. Sve što vam preostaje je da potrčite u suprotnom smjeru.

Video igra koju je osmislio developer Astra Playroom pokušava - i djelomično uspijeva - evocirati jezivu atmosferu vještica iz Blaira ili Slendermana, a najzanimljiviji je aspekt nasumično ponašanje srpske plesačice; ni u jednom trenutku ne znate hoće li vas bijesno napasti ili potpuno ignorirati.

Sve je krenulo s TikToka

Serbian Dancing Lady se, dakle, prvo pojavila kao creepypasta. U rujnu 2019. na TikTok je postavljen video na kojemu je prikazana sredovječna žena odjevena u tamnu odjeću kako na slabo osvijetljenoj prigradskoj ulici sama - raširenih ruku poput strašila - izvodi neobične plesne pokrete koji nalikuju na srpsko kolo. U popratnom tekstu objašnjeno je da se žena noću povremeno pojavljuje na ulicama srpskih gradova i da je se treba kloniti jer je vrlo opasna. Ako slučajno pogledate u njezinom smjeru ili je samo pitate kako je, pojurit će za vama neviđenom brzinom vitlajući nožem koji je dotad skrivala u haljama.

Snimljena u tajnosti nesigurnom rukom s udaljenosti od pedesetak metara, originalna snimka je loše kvalitete, baš kakve moraju biti snimke koje bi kod gledatelja trebale izazvati jezu. Žena koja pleše ubrzo je na TikToku postala viralna, a nakon što su je vidjeli milijuni ljudi počele su se i na drugim platformama pojavljivati slične snimke jezivih žena koje same plešu u ponoć.

Temeljita istraga srbijanskih tabloida ustvrdila je - u skladu s njihovom proklamiranom uređivačkom politikom - da je žena koja pleše vrlo stvarna i vrlo opasna, te da je originalna snimka nastala u beogradskom naselju Zvezdara, u Ulici despota Olivera. Urbana legenda o Srpkinji koja pleše na nekoliko je godina utihnula - što bi moglo biti povezano s pandemijom koronavirusa - da bi početkom 2023. internet ponovno eksplodirao raznim mimovima i videima snimljenima u različitim dijelovima svijeta: do danas su video snimke s hashtagom #dancingladyserbia pregledane preko 400 milijuna puta.

U samoj Srbiji pojavio se trend jezivog noćnog plesanja nasred ulice kako bi se preplašili vozači, pa je navodno i policija morala objaviti posebno upozorenje da se s tim i sličnim pogibeljnim aktivnostima prestane.

Nije nikakva tajna zašto se taj internetski fenomen pojavio baš u Srbiji. Priča o jezivoj noćnoj plesačici nastala je još početkom 20. stoljeća. Prema legendi, u jednom malom selu u središtu Srbije živjela je mlada žena po imenu Mina.

Bila je poznata po dobroj naravi, gracioznosti i ljepoti, a voljela je plesati. Međutim, njezinu je sreću prekinula smrt voljenog muškaraca koji je poginuo u ratu. Ostala je sama i slomljena srca. Svake večeri odlazila bi na glavni trg u selu i satima plesala bez prestanka kako bi oplakala svoju izgubljenu ljubav. U početku je plesala očaravajućom gracioznošću i svi su je obožavali gledati, no kako su godine prolazile njezini su pokreti bili sve konfuzniji i čudniji - činilo se da više ne može kontrolirati vlastito tijelo. Jedne noći, dok je plesala na trgu, Mina se iznenada srušila i na mjestu umrla. Ubrzo se pojavila glasina da je njezin duh preuzela zla sila koja ju je natjerala da pleše do smrti. U tu su glasinu mnogi povjerovali.

Kako bilo, nakon Minine smrti u selu su se počele događati čudne stvari. Očevici bi - obično nakon večeri provedene u krčmi - izvještavali o tome kako noću viđaju sablasni lik kako pleše na trgu. Neizbježno se pojavio zaključak da je riječ o Mininom duhu - jezovita figura plesala je istom gracioznošću kao i njezina prethodna inkarnacija, dok joj je lice bilo iskrivljeno u demonski osmijeh. Vjerovalo se da ćete - ako je samo pogledaju dok pleše - biti prokleti do kraja života. Šireći se predinternetskim kanalima usmene predaje i s koljena na koljeno, legenda o stravičnoj plesačici opstala je do 21. stoljeća, s jedinom razlikom što je mjesto radnje tog horora preseljeno iz ruralne unutrašnjosti Srbije u urbanu četvrt glavnoga grada, a glavna je protagonistkinja nabavila nož.

'Oživljavanje' Slendermana

Anabaza urbane horor legende o ženi sa Zvezdare tipična je za slične internetske creepypaste. Možda bi se mogla usporediti s pričom o Slendermanu, koji je nastao 2009. kao jezivi internetski mim. Stvorio ga je korisnik pod pseudonimom Victor Surge na horor forumu Something Awful. On ga je zamislio kao neprirodno visokog mršavog muškarca u crnom odijelu s licem bez ikakvih obilježja, koji uhodi, napada i otima ljude, obično noću na nekom izoliranom mjestu.

Osobito voli otimati i mučiti djecu. Lik Slendermana ubrzo je postao globalna ikona horora i pop kulture: po njemu su snimani filmovi, pisane su priče i kreirane video igre. Utjecaj Slendermana na njegove obožavatelje nije bio samo pozitivan. U svibnju 2014. dvije 12-godišnje djevojčice u gradiću Waukeshi u američkoj saveznoj državi Wisconsin otele su kolegicu iz razreda i izbole je nožem 19 puta. Žrtva je srećom preživjela napad. Djevojčice su kasnije objasnile da su pokušale počiniti ubojstvo po naputku Slendermana, koji im je prijetio da će u suprotnome pobiti njihove obitelji.

Objema je djevojčicama dijagnosticirana mentalna bolest, te su zatvorene u instituciju na ukupno 65 godina. Urbana legenda o srpskoj plesačici - premda postoje neka kontroverzna izvješća - još uvijek nije nikoga usmrtila, ili čak ozbiljnije ozlijedila. Nadajmo se da će tako i ostati. U svakom slučaju - kako kaže jedan dobar poznavatelj te problematike - ako noću naiđete na Srpkinju koja pleše, najbolje je da se udaljite što je prije moguće i potražite pomoć duhovnog medija ili stručnjaka za paranormalno. Nema nikakvog razloga da riskirate svoju sigurnost istražujući sami.

Posjeti Express