Life
10633 prikaza

Od jezive 'srpske plesačice' nema spasa: Stvorenje iz legende 'oživjelo' na TikToku

1/4
Priča o jezivoj noćnoj plesačici nastala je još početkom 20. stoljeća, prema legendi, u jednom malom selu u središtu Srbije. Danas se ta priča razvila u viralni fenomen i uspješnu videoigru

Na pustim ulicama noćnog grada, u mračnoj šumi ili u napuštenoj zgradi, ponekad možete susresti neobičnu ženu u crnoj odjeći koja pleše. Zadubljena je u svoj ples i vjerojatno na vas neće obraćati pozornost. Međutim, usudite li joj se približiti, pojurit će za vama i ništa vas neće moći spasiti. Tako otprilike glasi teaser video igre "Serbian Dancing Lady". Riječ je o klasičnoj indie horor igri u kojoj morate pretražiti pojedinu razinu kako biste pronašli određeni broj fotografija. Nemate nikakvo oružje i ne možete se braniti, a kad sretnete Srpkinju najbolje vam je da odmah pobjegnete.

Igra je zasad razvijena na tri razine. Na prvoj - u mračnoj šumi - morate pronaći deset slika nekih čudnih stvorenja prije nego jeziva srpska plesačica pronađe vas. Druga razina predstavlja školu u kojoj je netko izveo drevni ritual kojim je prizvao ženu koja pleše. Ona je agresivna samo u mraku i sve dok imate baterijsku svjetiljku nemate se čega bojati. Premda, baterija se vrlo brzo prazni. Kad se nađete na trećoj razini, shvatite da ste u mračnoj napuštenoj bolnici na periferiji grada i da jeziva plesačica trči prema vama. Sve što vam preostaje je da potrčite u suprotnom smjeru.

Video igra koju je osmislio developer Astra Playroom pokušava - i djelomično uspijeva - evocirati jezivu atmosferu vještica iz Blaira ili Slendermana, a najzanimljiviji je aspekt nasumično ponašanje srpske plesačice; ni u jednom trenutku ne znate hoće li vas bijesno napasti ili potpuno ignorirati.

 | Author:

Sve je krenulo s TikToka

Serbian Dancing Lady se, dakle, prvo pojavila kao creepypasta. U rujnu 2019. na TikTok je postavljen video na kojemu je prikazana sredovječna žena odjevena u tamnu odjeću kako na slabo osvijetljenoj prigradskoj ulici sama - raširenih ruku poput strašila - izvodi neobične plesne pokrete koji nalikuju na srpsko kolo. U popratnom tekstu objašnjeno je da se žena noću povremeno pojavljuje na ulicama srpskih gradova i da je se treba kloniti jer je vrlo opasna. Ako slučajno pogledate u njezinom smjeru ili je samo pitate kako je, pojurit će za vama neviđenom brzinom vitlajući nožem koji je dotad skrivala u haljama.

Snimljena u tajnosti nesigurnom rukom s udaljenosti od pedesetak metara, originalna snimka je loše kvalitete, baš kakve moraju biti snimke koje bi kod gledatelja trebale izazvati jezu. Žena koja pleše ubrzo je na TikToku postala viralna, a nakon što su je vidjeli milijuni ljudi počele su se i na drugim platformama pojavljivati slične snimke jezivih žena koje same plešu u ponoć.

Temeljita istraga srbijanskih tabloida ustvrdila je - u skladu s njihovom proklamiranom uređivačkom politikom - da je žena koja pleše vrlo stvarna i vrlo opasna, te da je originalna snimka nastala u beogradskom naselju Zvezdara, u Ulici despota Olivera. Urbana legenda o Srpkinji koja pleše na nekoliko je godina utihnula - što bi moglo biti povezano s pandemijom koronavirusa - da bi početkom 2023. internet ponovno eksplodirao raznim mimovima i videima snimljenima u različitim dijelovima svijeta: do danas su video snimke s hashtagom #dancingladyserbia pregledane preko 400 milijuna puta.

U samoj Srbiji pojavio se trend jezivog noćnog plesanja nasred ulice kako bi se preplašili vozači, pa je navodno i policija morala objaviti posebno upozorenje da se s tim i sličnim pogibeljnim aktivnostima prestane.

 | Author: U rujnu 2019. na TikTok je postavljen video na kojemu je prikazana sredovječna žena odjevena u tamnu odjeću kako na slabo osvijetljenoj prigradskoj ulici sama - raširenih ruku poput strašila - izvodi neobične plesne pokrete koji nalikuju na srpsko kolo

Nije nikakva tajna zašto se taj internetski fenomen pojavio baš u Srbiji. Priča o jezivoj noćnoj plesačici nastala je još početkom 20. stoljeća. Prema legendi, u jednom malom selu u središtu Srbije živjela je mlada žena po imenu Mina.

Bila je poznata po dobroj naravi, gracioznosti i ljepoti, a voljela je plesati. Međutim, njezinu je sreću prekinula smrt voljenog muškaraca koji je poginuo u ratu. Ostala je sama i slomljena srca. Svake večeri odlazila bi na glavni trg u selu i satima plesala bez prestanka kako bi oplakala svoju izgubljenu ljubav. U početku je plesala očaravajućom gracioznošću i svi su je obožavali gledati, no kako su godine prolazile njezini su pokreti bili sve konfuzniji i čudniji - činilo se da više ne može kontrolirati vlastito tijelo. Jedne noći, dok je plesala na trgu, Mina se iznenada srušila i na mjestu umrla. Ubrzo se pojavila glasina da je njezin duh preuzela zla sila koja ju je natjerala da pleše do smrti. U tu su glasinu mnogi povjerovali.

Kako bilo, nakon Minine smrti u selu su se počele događati čudne stvari. Očevici bi - obično nakon večeri provedene u krčmi - izvještavali o tome kako noću viđaju sablasni lik kako pleše na trgu. Neizbježno se pojavio zaključak da je riječ o Mininom duhu - jezovita figura plesala je istom gracioznošću kao i njezina prethodna inkarnacija, dok joj je lice bilo iskrivljeno u demonski osmijeh. Vjerovalo se da ćete - ako je samo pogledaju dok pleše - biti prokleti do kraja života. Šireći se predinternetskim kanalima usmene predaje i s koljena na koljeno, legenda o stravičnoj plesačici opstala je do 21. stoljeća, s jedinom razlikom što je mjesto radnje tog horora preseljeno iz ruralne unutrašnjosti Srbije u urbanu četvrt glavnoga grada, a glavna je protagonistkinja nabavila nož.

 | Author: Anabaza urbane horor legende o ženi sa Zvezdare tipična je za slične internetske creepypaste. Možda bi se mogla usporediti s pričom o Slendermanu, koji je nastao 2009. kao jezivi internetski mim. Stvorio ga je korisnik pod pseudonimom Victor Surge na horor forumu Something Awful. On ga je zamislio kao neprirodno visokog mršavog muškarca u crnom odijelu s licem bez ikakvih obilježja, koji uhodi, napada i otima ljude, obično noću na nekom izoliranom mjestu. Osobito voli otimati i mučiti djecu.

'Oživljavanje' Slendermana

Anabaza urbane horor legende o ženi sa Zvezdare tipična je za slične internetske creepypaste. Možda bi se mogla usporediti s pričom o Slendermanu, koji je nastao 2009. kao jezivi internetski mim. Stvorio ga je korisnik pod pseudonimom Victor Surge na horor forumu Something Awful. On ga je zamislio kao neprirodno visokog mršavog muškarca u crnom odijelu s licem bez ikakvih obilježja, koji uhodi, napada i otima ljude, obično noću na nekom izoliranom mjestu.

Osobito voli otimati i mučiti djecu. Lik Slendermana ubrzo je postao globalna ikona horora i pop kulture: po njemu su snimani filmovi, pisane su priče i kreirane video igre. Utjecaj Slendermana na njegove obožavatelje nije bio samo pozitivan. U svibnju 2014. dvije 12-godišnje djevojčice u gradiću Waukeshi u američkoj saveznoj državi Wisconsin otele su kolegicu iz razreda i izbole je nožem 19 puta. Žrtva je srećom preživjela napad. Djevojčice su kasnije objasnile da su pokušale počiniti ubojstvo po naputku Slendermana, koji im je prijetio da će u suprotnome pobiti njihove obitelji.

Objema je djevojčicama dijagnosticirana mentalna bolest, te su zatvorene u instituciju na ukupno 65 godina. Urbana legenda o srpskoj plesačici - premda postoje neka kontroverzna izvješća - još uvijek nije nikoga usmrtila, ili čak ozbiljnije ozlijedila. Nadajmo se da će tako i ostati. U svakom slučaju - kako kaže jedan dobar poznavatelj te problematike - ako noću naiđete na Srpkinju koja pleše, najbolje je da se udaljite što je prije moguće i potražite pomoć duhovnog medija ili stručnjaka za paranormalno. Nema nikakvog razloga da riskirate svoju sigurnost istražujući sami.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.