Violette - radikalna francuska lezbijka postala je krvoločna nacistica

YouTube screenshot
Život piše romane, no jedan od definitivno najčudnijih je onaj u kojem glavnu ulogu ima Violette Morris
Vidi originalni članak

Nacionalna junakinja, francuska atletičarka Violette Morris imala je mnoštvo obožavatelja u svojem voljenom gradu - Parizu. 

Bila je drugačija od najmlađe dobi. Kad je počeo Prvi svjetski rat, odlučila je da svoj svježi brak treba staviti u drugi plan, te je uskoro postala vozačica kola hitne pomoći. Prije nego se snašla, shvatila je da je u svojem elementu i da se sjajno snalazi dok jurca po ratištima i nosi ranjenike okolo.

Nakon toga je promijenila život i prebacila ga u petu brzinu. I to ne samo iza volana.

Počela se naime baviti ženskim sportovima te je bila nevjerojatno uspješna u svemu u čemu bi se okušala - od plivanja i trčanja do bacanja koplja. Počela je i boksati, te bi često pretukla muške protivnike, a igrala je i za žensku nogometnu reprezentaciju, u sklopu koje je postala poznata po tome što bi gadno udarala članice protivničke skupine, pogotovo ako bi joj to pomagalo u pobjedi.

A pobjeđivala je itekako puno. Njezini uspjesi, pogotovo nakon što je 1927. godine pobjedila u 24-satnoj utrci Bor D'Or, osigurali su joj veliku slavu i međunarodno priznanje.

Ono što bi danas moglo djelovati iznenađujuće jest da ljudima kao da nije smetala činjenica da je Morris imala kratku kosu i da se odijevala kao muško. To što je bila "butch", tj. muževnijeg, robusnog ponašanja i izgleda, također joj nije predstavljalo veliki problem u Parizu, gdje je homoseksualna scena bila vrlo jaka. 

Lezbijke bi izlazile van, pile i plesale u barovima poput Le Monocle, u kojem je mađarski gfotograf Brassai fotografirao Morris dok je obgrlila drugu djevoju. Ta fotografija je privukla pozornost spisateljice Francine Prose koja je inspiraciju za svoju nedavno objavljenu knjigu "Ljubavnici u klubu Chameleon, Pariz 1932." djelomično pronašla u fascinantnoj i enigmatičnoj Morris.

Prekid s voljenom zemljom

Iako je teško reći što je točno prolazilo kroz Violettinu glavu kad se pridružila nacistima, poznato je da se počela udaljavati od francuskog nacionalizma godinu nakon pobjede u Bol D'Oru. 

Tad joj je naime zabranjeno sudjelovanje na Olimpijskim igrama jer je bila u odijelu. 

Njezina odluka da ode na dvostruku mastektomiju - navodno kako bi joj bilo ugodnije u trkaćem autu, iako mnogi sumnjaju da je to učinila zbog osobnog nezadovoljstva vlastitim spolom - još ju je više udaljila od većine.

No njezina osobnost, praćena navikom da puši tri kutije cigareta dnevno i dolazi strogo odjevena u pariške noćne klubove, učinila ju je popularnom osobom. Bila je poznata na queer sceni, kao i među poznatim francuskim političarima, slavnim osobama i atletičarima. Sve to skupa, u kombinaciji s pozivom da nastupa na Olimpijadi u Berlinu 1936. godine, za što joj je pozivnicu uputio osobno Hitler, učinilo je od nje savršenog kandidata za nacističkog špijuna.

Malo prije početka Drugog svjetskog rata, obavještajci SS-a su uspješno unovačili Morris, koja je zahvaljujući svojim snažnim vezama Nijemce opskrbila nekim šokantnim informacijama, od plana obrane do dizajna najnovijih francuskih tenkova.

Kad je Njemačka napala Francusku, Morris je i javno obznanila kojoj strani pripada. Kao agentica Gestapa, pod njezinim vodstvom su se lovili članovi pokreta otpora i istraživali zatvorenici.

Iako je imala 50 i nešto godina, bila je izuzetno snažna, te je zbog svojih brutalnih tehnika ispitivanja dobila nadimak "gestapovska hijena". A zahvaljujući tome su je pripadnici pokreta otpora ubili za vrijeme vožnje s kolegama 1944. godine.

Kao LGBT osoba, poznata atletičarka i nacistica, Violette Morris je definitivno zaslužila titulu jedne od najkontroverznijih osoba 20. stoljeća, koja je živjela isključivo po svojim pravilima, piše Ozy.

Posjeti Express