Life
869 prikaza

Violette - radikalna francuska lezbijka postala je krvoločna nacistica

Violette Morris
YouTube screenshot
Život piše romane, no jedan od definitivno najčudnijih je onaj u kojem glavnu ulogu ima Violette Morris

Nacionalna junakinja, francuska atletičarka Violette Morris imala je mnoštvo obožavatelja u svojem voljenom gradu - Parizu. 

Bila je drugačija od najmlađe dobi. Kad je počeo Prvi svjetski rat, odlučila je da svoj svježi brak treba staviti u drugi plan, te je uskoro postala vozačica kola hitne pomoći. Prije nego se snašla, shvatila je da je u svojem elementu i da se sjajno snalazi dok jurca po ratištima i nosi ranjenike okolo.

Nakon toga je promijenila život i prebacila ga u petu brzinu. I to ne samo iza volana.

Počela se naime baviti ženskim sportovima te je bila nevjerojatno uspješna u svemu u čemu bi se okušala - od plivanja i trčanja do bacanja koplja. Počela je i boksati, te bi često pretukla muške protivnike, a igrala je i za žensku nogometnu reprezentaciju, u sklopu koje je postala poznata po tome što bi gadno udarala članice protivničke skupine, pogotovo ako bi joj to pomagalo u pobjedi.

A pobjeđivala je itekako puno. Njezini uspjesi, pogotovo nakon što je 1927. godine pobjedila u 24-satnoj utrci Bor D'Or, osigurali su joj veliku slavu i međunarodno priznanje.

Ono što bi danas moglo djelovati iznenađujuće jest da ljudima kao da nije smetala činjenica da je Morris imala kratku kosu i da se odijevala kao muško. To što je bila "butch", tj. muževnijeg, robusnog ponašanja i izgleda, također joj nije predstavljalo veliki problem u Parizu, gdje je homoseksualna scena bila vrlo jaka. 

Lezbijke bi izlazile van, pile i plesale u barovima poput Le Monocle, u kojem je mađarski gfotograf Brassai fotografirao Morris dok je obgrlila drugu djevoju. Ta fotografija je privukla pozornost spisateljice Francine Prose koja je inspiraciju za svoju nedavno objavljenu knjigu "Ljubavnici u klubu Chameleon, Pariz 1932." djelomično pronašla u fascinantnoj i enigmatičnoj Morris.

Prekid s voljenom zemljom

Iako je teško reći što je točno prolazilo kroz Violettinu glavu kad se pridružila nacistima, poznato je da se počela udaljavati od francuskog nacionalizma godinu nakon pobjede u Bol D'Oru. 

Violette Morris | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Tad joj je naime zabranjeno sudjelovanje na Olimpijskim igrama jer je bila u odijelu. 

Njezina odluka da ode na dvostruku mastektomiju - navodno kako bi joj bilo ugodnije u trkaćem autu, iako mnogi sumnjaju da je to učinila zbog osobnog nezadovoljstva vlastitim spolom - još ju je više udaljila od većine.

No njezina osobnost, praćena navikom da puši tri kutije cigareta dnevno i dolazi strogo odjevena u pariške noćne klubove, učinila ju je popularnom osobom. Bila je poznata na queer sceni, kao i među poznatim francuskim političarima, slavnim osobama i atletičarima. Sve to skupa, u kombinaciji s pozivom da nastupa na Olimpijadi u Berlinu 1936. godine, za što joj je pozivnicu uputio osobno Hitler, učinilo je od nje savršenog kandidata za nacističkog špijuna.

Malo prije početka Drugog svjetskog rata, obavještajci SS-a su uspješno unovačili Morris, koja je zahvaljujući svojim snažnim vezama Nijemce opskrbila nekim šokantnim informacijama, od plana obrane do dizajna najnovijih francuskih tenkova.

Kad je Njemačka napala Francusku, Morris je i javno obznanila kojoj strani pripada. Kao agentica Gestapa, pod njezinim vodstvom su se lovili članovi pokreta otpora i istraživali zatvorenici.

Iako je imala 50 i nešto godina, bila je izuzetno snažna, te je zbog svojih brutalnih tehnika ispitivanja dobila nadimak "gestapovska hijena". A zahvaljujući tome su je pripadnici pokreta otpora ubili za vrijeme vožnje s kolegama 1944. godine.

Kao LGBT osoba, poznata atletičarka i nacistica, Violette Morris je definitivno zaslužila titulu jedne od najkontroverznijih osoba 20. stoljeća, koja je živjela isključivo po svojim pravilima, piše Ozy.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.