Oprez! Miješaju opasnu supstancu s kokainom

Thinkstock
Dileri ga dodaju kokainu ne samo da bi povećali volumen, nego i zato jer produljuje učinak droge
Vidi originalni članak

Švicarski istraživači pronašli su novu opasnu supstancu koja, pomiješana s kokainom, može uzrokovati oštećenje mozga.

Nakon marihuane, kokain je druga najčešće konzumirana droga širom svijeta. Za razliku od trave, dileri obično čisti kokain miješaju s raznim dodacima da bi povećali zaradu. Ti često opasni aditivi mogu biti deterdženti za pranje rublja, soda za pečenje, amonijak, kao i lokalni anestetički agensi, lijekovi protiv bolova i kofein, koji oponašaju neke učinke kokaina po nižoj cijeni.

Dvije studije sa Sveučilišta u Zürichu (UZH) pokazuju da je levamisole, sredstvo koje se daje životinjama protiv glista, pojavio u kokainu namijenjenom crnom tržištu. Kod redovitih korisnika, levamisole može utjecati na kognitivne sposobnosti i smanjiti prefrontalni. Razlog zbog kojeg se kokainu dodaje levamisol je produljenje učinaka droge.

Sandra Beltran Kraljica kokaina: Na partyje je dolazila s kalašnjikovim

Nuspojave ove tvari mogu biti brutalne - što dovodi do promjena u broju krvnih zrnaca i promjena na krvnim žilama. Prethodna ispitivanja na životinjama pokazala su da levamisole može uništiti i nervni sustav, no nove švicarske studije pokazuju i u kojoj mjeri.

Analizom kose kokainskih korisnika koji su sudjelovali u prvoj studiji, tim iz Psihijatrijske bolnice i Instituta za sudsku medicinu Sveučilišta u Zürichu pokazao je da oni koji su uzimali kokain pomiješan s više levamisola imaju veće oštećenje kognitivnih funkcija.

Druga studija na temelju snimaka magnetne rezonancije, pokazala je da ljudi koji su uzimali kokain s visokom razinom levamisola imaju stanjeni prefrontalni korteks - dio mozga koji je odgovoran za izvršne funkcije.

Voditelj istraživačkog tima, profesor Boris Quednow bio je nedvosmislen u naglašavanju toksičnih učinaka levamisola na mozak kokainskih korisnika. Također je pozvao vlade da proširuju programe kontrole droga kako bi  omogućili korisnicima da provjeravaju čistoću kokaina.

Posjeti Express