Otkrili tajnu drevnih superkontinenata

Youtube
Do prije 700 milijuna godina Sibir i Sjeverna Amerika bili su povezani
Vidi originalni članak

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Wyomingu dokazala je da su tijekom 1,2 milijarde godina Zemljine povijesti južni Sibiri i Sjeverna Amerika bili povezani. U članku u Nature Geoscienceu objavili su da su dva odranije poznata superkontinenta Rodinia i Nuna Columbia bili povezani od 1,9 milijarde godina u povijesti do prije 700 milijuna godina.

Riječ je bila o razdoblju prekambrija, prije nastanka superkontinenta Pangea, nakon kojega su se superkontinenti raspadali, te nije bilo nimalo lako ući u trag načinima kretanja velikih površina Zemljine kore. Znanstvenicima je to ipak uspjelo, kako navode, praktično detektivski tragajući za izdajničkim stijenama istog sastava i istog raspada urana na izotope olova.

Geolozi su slijedili tragove pradavnih erupcija vulkana i tokova magme prije praktično četvrtine ukupne Zemljine prošlosti. Naveli su da su nakupine ohlađene magme bile obično 100 metara široke i između 1000 i 1500 kilometara duge.

Ukupno su znanstvenici pronašli 250 brazda s obje strane sjevernog Pacifika čije je uspoređivanje omogućilo da se napravi baza kontinentalnih uzoraka starosti u rasponu od prije 2,7 milijardi i 500 milijuna godina. Otkriće je izrazito važno zato što se većina osnovnih nalazišta metala oblikovala u ranom razdoblju povijesti našeg planeta.

Studija će zato, pretpostavlja se, biti vrlo važna za istraživanje ležišta metala, što će biti od neprocjenjive koristi rudarskoj industriji.

Posjeti Express