Life
796 prikaza

Otkrili tajnu drevnih superkontinenata

Geologija Zemlje
Youtube
Do prije 700 milijuna godina Sibir i Sjeverna Amerika bili su povezani

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Wyomingu dokazala je da su tijekom 1,2 milijarde godina Zemljine povijesti južni Sibiri i Sjeverna Amerika bili povezani. U članku u Nature Geoscienceu objavili su da su dva odranije poznata superkontinenta Rodinia i Nuna Columbia bili povezani od 1,9 milijarde godina u povijesti do prije 700 milijuna godina.

Riječ je bila o razdoblju prekambrija, prije nastanka superkontinenta Pangea, nakon kojega su se superkontinenti raspadali, te nije bilo nimalo lako ući u trag načinima kretanja velikih površina Zemljine kore. Znanstvenicima je to ipak uspjelo, kako navode, praktično detektivski tragajući za izdajničkim stijenama istog sastava i istog raspada urana na izotope olova.

Geolozi su slijedili tragove pradavnih erupcija vulkana i tokova magme prije praktično četvrtine ukupne Zemljine prošlosti. Naveli su da su nakupine ohlađene magme bile obično 100 metara široke i između 1000 i 1500 kilometara duge.

Ukupno su znanstvenici pronašli 250 brazda s obje strane sjevernog Pacifika čije je uspoređivanje omogućilo da se napravi baza kontinentalnih uzoraka starosti u rasponu od prije 2,7 milijardi i 500 milijuna godina. Otkriće je izrazito važno zato što se većina osnovnih nalazišta metala oblikovala u ranom razdoblju povijesti našeg planeta.

Studija će zato, pretpostavlja se, biti vrlo važna za istraživanje ležišta metala, što će biti od neprocjenjive koristi rudarskoj industriji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.