Otkrivene tajne fotografije Hitlera kakvog niste vidjeli

C&T Auctions
Desetljećima su bile skrivene u privatnim rukama i sada su se po prvi put našle dostupne javnosti
Vidi originalni članak

Nikad viđene fotografije Adolfa Hitlera uskoro će se naići na aukciji i to više od sedam desetljeća nakon što su prvi put otkriveni u spavaćoj sobi njegove ljubavnice i prve dame Trećeg Reicha, Eve Braun. Fotografije su pronađene u Hitlerovom podzemnom skrovištu u Berlinu nakon pada nacističke Njemačke u travnju 1945. godine.

Nevjerojatne fotografije, gotovo intimne, prikazuju brutalnog diktatora i njegove najbliže suradnike u trenucima opuštanja visoko u bavarskim Alpama. U fotoalbumu nalaze se ukupno 73 fotografije, a pretpostavlja se da je autor bio netko blizak samom Führeru, vjerojatno tjelohranitelj, a postoji mogućnost da je i sama Eva Braun stajala iza objektiva zato što se ne pojavljuje na bilo kojoj fotografiji.

Aukcijska kuća C&T Auctions dat će svima zainteresiranima šansu za kupovinu, a očekuje se da će postići cijenu od oko 18.500 funti, što je oko 160.000 kuna. "Tek rijetki artefakti iz Hitlerovog bunkera su preživjeli i dospjeli na otvoreno tržište, a posebno su rijetki neki s tako jasnim lancem vlasništva", rekao je za britanski Mirror Tim Harper iz aukcijske kuće.

Britanski ratni fotograf Edward Dean ušao je u Hitlerov bunker tek nekoliko tjedana nakon što su sovjetski vojnici osvojili Berlin. Album je prodao jednom privatnom kolekcionaru negdje u osamdesetima da bi kasnije taj, neimenovani, vlasnik albuma odlučio ga prodati. Treći vlasnik, također anonimni, odlučio je iskoristiti usluge aukcijske kuće kako bi ga prodao na otvorenom tržištu.

Posjeti Express