Od nacističkih svastika napravili su prava umjetnička djela

Nisu više htjeli trpjeti teror neonacista koji su šarali po zidovima zgrada u Berlinu i uvratili su udarac. Na opće oduševljenje
Vidi originalni članak

"Živimo u vremenu u kojem su Thilo Sarrazin i Adolf Hitler na vrhu liste najprodavanijih autora. Zato i nije bilo teško motivirati umjetnike za grafite", tako su svoju akciju objasnili aktivisti iz umjetničke skupine Legacy BLN. Nisu više mogli trpjeti kukaste križeve po fasadama zgrada u Berlinu, smišljali su bi li se na neki način od toga moglo napraviti i nešto lijepo i sjetili su se.

Za bento.de objasnili su da im danas vrlo često stanari nagrđenihzgrada čak i pomažu u napadima na simbole nacizma. Zato što im je tako jeftinije, zato što na ovaj način besplatno dobivaju zgodna umjetnička djela urbane supkulture, a nekad i jednostavno zato što im je ovako puno brže riješiti se nacističkih svastika, nego da nadrljani zločinački simbol prijavljuju, pa čekaju da lokalna birokracija napokon nekog pošalje da to preboji.

Akciju su nazvali "Paintback" i, koliko god je Njemačka ipak zemlja u kojoj se ni slučajno ne može dogoditi epidemija nacističkih simbola kao što je slučaj u nekim zemljama Balkana, jer njemačka policija na simptome nacizma nije nimalo nježna, u kratkom su vremenu pronašli dovoljno kukastih predložaka na kojima su iživljavali svoju umjetničku inspiraciju.

Na ovom linku možete pogledati i kratki film o kompletnoj akciji.

Posjeti Express