Life
126 prikaza

Od nacističkih svastika napravili su prava umjetnička djela

Prozor s mačkom
Nisu više htjeli trpjeti teror neonacista koji su šarali po zidovima zgrada u Berlinu i uvratili su udarac. Na opće oduševljenje
Kukasti križ | Author: Legacy BLN Legacy BLN

"Živimo u vremenu u kojem su Thilo Sarrazin i Adolf Hitler na vrhu liste najprodavanijih autora. Zato i nije bilo teško motivirati umjetnike za grafite", tako su svoju akciju objasnili aktivisti iz umjetničke skupine Legacy BLN. Nisu više mogli trpjeti kukaste križeve po fasadama zgrada u Berlinu, smišljali su bi li se na neki način od toga moglo napraviti i nešto lijepo i sjetili su se.

Rubikova kocka | Author: Legacy BLN Legacy BLN

Za bento.de objasnili su da im danas vrlo često stanari nagrđenihzgrada čak i pomažu u napadima na simbole nacizma. Zato što im je tako jeftinije, zato što na ovaj način besplatno dobivaju zgodna umjetnička djela urbane supkulture, a nekad i jednostavno zato što im je ovako puno brže riješiti se nacističkih svastika, nego da nadrljani zločinački simbol prijavljuju, pa čekaju da lokalna birokracija napokon nekog pošalje da to preboji.

Egipćanin | Author: Legacy BLN Legacy BLN

Akciju su nazvali "Paintback" i, koliko god je Njemačka ipak zemlja u kojoj se ni slučajno ne može dogoditi epidemija nacističkih simbola kao što je slučaj u nekim zemljama Balkana, jer njemačka policija na simptome nacizma nije nimalo nježna, u kratkom su vremenu pronašli dovoljno kukastih predložaka na kojima su iživljavali svoju umjetničku inspiraciju.

Na ovom linku možete pogledati i kratki film o kompletnoj akciji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.