Ovo nisu gumeni bomboni, već nova droga koja ubija

screenshot/youtube
Kristalni metamfetamin je poznat desetljećima, ali nova varijanta posebno je opasna
Vidi originalni članak

Na ilegalnom tržištu droga pojavila se još jedna nova, sintetička dakako, ovaj put takva koja miriše na jagode i izgleda poput žvakaće gume ili gumenih bombona. Zapadna Europa već neko vrijeme zna za novi oblik kristalnog metha, podvrste amfetamina, posebno ozloglašene po tome što spada u jedan od najružnijih i najbržih načina za umrijeti.

Upravo zbog okusa i izgleda, a zabilježili su se i slučajevi kad je "jagoda-meth" pronađen i u čokoladnoj varijanti, na oprezu posebno moraju biti roditelji male djece. Crystal meth je poznat desetljećima, nikada mu nije nedostajalo niti popularnosti. Posljednjih godina je, međutim, sve popularniji u zemljama Europske unije i SAD-a.

STARA PRAKSA Nadrogirani krvoloci: Takvi vojnici bolje ubijaju

Broj korisnika i ovisnika povećava se svake godine, a zapadne vlade do sada su u pravilu nemoćne u sprečavanju stalnog rasta broja ovisnika. Nakon duljeg vremena uzrokuje teške organske i psihološke poremećaje. Ovaj prah, poput sićušnih kristala, zbog čega je poznati i kao "ice", odnosno "led", može se uživati oralno, snifanjem, pušenjem ili čak intravenozno, špricom.

Proizvodnja je u osnovi jako jednostavna, zato ga se proizvodi po kojekakvim katastrofalnim divljim laboratorijima, a kada se uzme, ekstremno snažno aktivira moždane stanice za ugodu, zbog čega razvija i snažnu fizičku i psihičku ovisnost. Gram košta oko 70 eura. Puno je opasniji čak i od kokaina i heroina, jer djeluje izrazito naglo.

Ovisnik vrlo brzo počinje fizički propadati, dobiva jezive ekceme i plikove po cijelom tijelu, a mnogima od njih kraju bude dijagnosticiran HIV ako su koristili nesterilne šprice.

Posjeti Express