Ovo su zemlje u kojima Todorići mogu kupiti državljanstvo

Jurica Galoic (PIXSELL)
Program CIPs omogućuje bogatim biznismenima da se na legalan način domognu nove putovnice
Vidi originalni članak

Da ste Ivica Todorić i da imate novac koji on ima, mogli biste birati čiju putovnicu želite i to sasvim legalnim putem. Dovoljno je da primjerice, investirate 100.000 dolara u Dominiku i postajete njihov državljanin. Ako želi ostati u Ujedinjenom kraljevstvu, bit će mu potrebno da investira 2.600.000 američkih dolara ili oko 15.600.000 kuna u neki biznis, što mu također ne predstavlja neki veći problem. U tom slučaju dobiva državljanstvo Velike Britanije. No, u ponudi su i mnoge egzotične zemlje za mnogo manje novca, a primaju i cijele obitelji. Omogućuje mu to tzv. CIPs programu - što je skraćenica od 'Citizenship Investment Programs'.

Stvoreno za biznismene

Nuri Katz, osnivač je međunarodne tvrtke za nadzor financija Apex Capital Partners i objasnio je postupak:

- Za CIPs su najviše zainteresirane osobe koje dolaze iz zemalja s čijim se putovnicama ne može ući u veliki broj zemalja, poput Rusije, Kine ili zemalja Srednjeg istoka. Većina njih može investirati prilično veliki novac u zemlju čiju putovnicu želi, a to su obično iznosi od 2 do 15 milijuna dolara, kaže Katz.

Konzultantska tvrtka 'Henely&Partners' iz Londona, koja pomaže klijentima pronaći najpogodniju zemlju za investicije, kaže da je njemačka putovnica najpoželjnija jer se s njom u 2017. godini moglo putovati u čak 177 zemalja. 

No CIPs nudi alternativu kojima je Njemačka nedostupna. Zakonski okviri omogućuju strancima da se domognu poželjnih putovnica ulaganjem u infrastrukturni razvoj ili u državne obveznice.     

Karipski 'platinasti standard'

Ovaj koncept postoji još od 1984. godine kad su dva karipska otočića St. Kitts i Nevis, uvela prvi CIPs. Praksa je postala popularna 2009. godine kad je zemlja počela promovirati svoju ponudu. 

- St. Kitts i Nevis program je najstariji i možemo ga nazvati 'platinastim standardom', tumači Katz i dodaje: 

- Karibi nude mnoge varijante CIPs-a jednostavno zato jer trebaju novac i nemaju mnogo drugih načina da privuku strane ulagače. 

Tijekom godina model su prihvatile i druge, razvijene zemlje poput SAD-a, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, s nešto izmijenjenim uvjetima, a to rade i još neke europske zemlje. No, još uvijek je to relativno mali broj, možda njih 15-ak, koje aktivno promoviraju različite verzije CIPs-a. 

- Ipak, broj zemalja koje žele uvesti CIPs iz godine u godinu se povećava, a počinju ga razmatrati i zemlje poput Gruzije, Kazahstana, Crne Gore, kao i još nekoliko balkanskih zemalja. Svaka od njih izradit će svoj model.  

I po pet putovnica

Katz procjenjuje da svake godine oko 5.000 ljudi u svijetu traži novo državljanstvo preko CIPs-a. I on je jedan od njih. Kao Amerikanac, najprije je zatražio izraelsko državljanstvo, zatim kanadsko, gdje je živio dugo godina, a zatim se i on skrasio na St. Kittsa i Nevisu gdje je investirao svoj novac u nekretnine. 
 
Osim toga Katz ima državljanstvo Antigue, gdje trenutačno živi s obitelji, a kako kaže, učinio je to zato jer je tamo pronašao odličnu školu za svog sina. 

- Shvatio sam da mi je to jednostavnije nego li da sam tražio boravišnu dozvolu koju bih stalno morao obnavljati. 

Ipak, postupak dobivanja putovnice ponekad se može otegnuti od nekoliko mjeseci, do nekoliko godina. Obično podrazumijeva financijsku i kaznenu evaluaciju da bi se dokazalo da je novac zarađen legalnim putem i da nije riječ o pranju novca. 

Najteže je dobiti američko državljanstvo. Podnositelji zahtjeva moraju ispuniti nekoliko uvjeta, od kojih e jedan da tamo imaju prijavljeno boravište najmanje pet godina, prije no što apliciraju za državljanstvo. 

Već za 90 tisuća eura

- Ako ispune te uvjete, ulagači preko CIPs-a mogu doći iz bilo koje zemlje na svijetu. Najviše ih je iz Kine, Irana, Nigerije, Rusije, Meksika i Egipta. No, da bi dobili putovnicu trebat će proći dosta godina. 

Različite zemlje imaju i različite ulagačke limite. Najjeftinija je Dominike u koju je dovoljno uložiti najmanje 100.000 dolara (oko 650.000 kuna), dok je primjerice za Cipar donja granica 2.400.000 dolara ili oko 15,5 milijuna kuna. 

- Cipar je skup iz više razloga. Prije svega, skupo se plaća jer je u Europi, a drugo - ulaže se uvijek u nekretnine, što je na Cipru vrlo isplativo i obično donosi dobar povrat uloženog novca., kaže Katz. Osim toga, s putovnicom Cipra možete u bilo koju europsku metropolu za 2-3 sata leta. 

Uz bok Cipru je i Portugal, gdje se mora prijaviti boravište najmanje dvije godine, ali se nakon toga vrlo brzo dobiva državljanstvo. Minimalna investicija je 419.000 dolara ili otvaranje 10 radnih mjesta. 

Kume, pošto državljanstvo?

Postoji čak i okvirni cjenik i vodič, pa tako Dominika traži investiciju od samo 100.000 dolara, nema poreza za imigrante, a bez vize se s njihovom putovnicom  može ući u 128 zemalja.

Antigua i Barbuda traže investiciju od 200.000 dolara, a otvara ulaz u oko 130 zemalja, za razliku od Grenade, čija putovnica otvara tek 110 zemalja, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo.  

Otoci St. Kitts i Nevis za 250.000 dolara nude 130 otvorenih granica, ali se tamo ne plaćaju nikakvi porezi. Bugarska traži investiciju od 612.000 dolara, a prednost je lako dostupno i državljanstvo Europske unije.

Najskuplje je Ujedinjeno Kraljevstvo, koje očekuje investiciju od 2,6 milijuna dolara, ali i nudi putovnicu za 170 zemalja svijeta i iznimno velike poslovne mogućnosti.  

Samo za bogate

Ukratko, CIPs biznismenima pruža mobilnost bez dugotrajnih i dosadnih birokratskih peripetija oko izdavanja viza, a osim što će dobiti poželjnu putovnicu, postat će vlasnici neke vrijedne nekretnine koja će im donositi zaradu. 

Naravno, svi ne gledaju na CIPs s toliko optimizma. U Americi se već događalo da osobe koje se preko CIPs-a žele domoći američke putovnice, ne prolaze temeljitu kontrolu porijekla novca, a to se događalo još i više u zemljama koje žude za investicijama.

George De Martino profesor na Sveučilištu u Denveru smatra CIPs vrlo nepravednim:

- Ovakvi programi zapravo privilegiraju već ionako privilegirane i bogate. CIPs pomaže onima kojima je pomoć najmanje potrebna da prolaze granice bez ikakvog problema i dobivaju putovnice u drugim državama koje im u tome objeručke pomažu jer trebaju njihov novac, istovremeno onemogućujući putovanja onima koji bi htjeli pobjeći od teške ekonomske situacije u vlastitoj zemlji. Ne kažem da je CIPs glavni problem ali ga taj program osnažuje.

Posjeti Express