Prijeti mu zatvor u Dubaiju zbog objave na Facebooku

MOHAMMAD ISMAIL/REUTERS/PIXSELL
Richardsu prijeti kazna zatvora između 2 mjeseca i godine dana i novčana kazna od 26.000 dolara
Vidi originalni članak

Muškarac britanskog i australskog državljanstva mogao bi provesti godinu dana u zatvoru u Dubaiju zbog objave na Facebooku.

Scott Richards (42) uhićen je krajem srpnja zbog dijeljenja informacija o humanitarnoj akciji na svom Facebook profilu. Sporna objava sadržavala je link na crowdfunding kampanju humanitarne organizacije koja prikuplja novac za deke i čarape za maloljetne izbjeglice u Afganistanu

Richards je proveo 22 dana u zatvoru prije nego su ga službeno optužili za "prikupljanje sredstava bez dopuštenja". 

Iako Richards nije prikupljao novac niti donacije, podjela objave s linkom na Zwan Family Charity bila je dovoljna za njegovo uhićenje. Ova humanitarna organizacija prikuplja deke, toplu odjeću, čarape i ostale potrepštine za djecu u Chahari Qambar izbjegličkom kampu, koji se nalazi blizu Kabula. Prije nekoliko godina preko stotinu djece smrznulo se u istom kampu. 

Richardsu prijeti kazna zatvora između 2 mjeseca i godine dana i novčana kazna od 26.000 dolara, a optužen je prema novom zakonu koji zabranjuje donacije ili oglašavanje humanitarnih akcija bez odobrenja vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Penelope Haberfiels, Richardsova majka, rekla je u izjavi da Richards ima pravo promijeniti odjeću jednom u tjedan dana, a u zatvoru je morao i kupovati vodu. 

"U Dubaiju imamo mnoge novih stanovnika iz raznih dijelova svijeta. Nisu upoznati s našim zakonima, koji se stalno mijenjaju, a nitko ih ne pokušava upozoriti na njih", rekao je Radha Stirling.

"U ovom slučaju nepravda je očita i nadamo se da će intervencija australske vlade utjecati na odluku suda", zaključio je. 

Posjeti Express