'Proizvodnja novca' u ‘tvornici’ pjenušca Nyetimber
Nadamo se da ste se lijepo proveli, ali stiže nam sljedeća grupa. Taman još stignete kupiti vino na izlazu. Doviđenja. Tim su nas riječima “potjerali” od stola za kojim smo slušali priču o vinariji Nyetimber, najpoznatijem engleskom proizvođaču pjenušaca i kušali tri najjeftinije od sedam etiketa. Četrdesetak je gostiju krenulo ka malom izložbenom prostoru te blagajni za kojom su se djevojke izmjenjivale. Kako je koja preuzela narudžbu i otišla u skladište po boce, druga je već nagovarala nove kupce da uzmu karton sa šest bilo kojih pjenušaca pa će im ukupnu cijenu umanjiti za 35 funta, koliko je stajala ulaznica. Kupljena na akciji tijekom lockdowna zbog korone. Inače je 10 funta skuplja. I većina je poslušala. Najviše su tražili jako fini bazni pjenušac Nyetimber Classic Cuvée, koji je goste i dočekao za stolom nakon šetnje vinogradima, a cijena boce je 37 funta. Potom su naručivali i funtu skuplji Cuvée Chérie, fino napravljen slađi pjenušac samo od chardonnaya, a Rosé Multi-Vintage, treći pjenušac s kušanja, baš se i nije mnogima dopao. U Nyetimberu ga rade na poseban način. Od crnoga grožđa rade pravo crno bazno vino kako bi, kažu, dobili izraženije arome trešnje i crvenog bobičastog voća, a potom ga miješaju s bijelim. Rezultat je poprilično grublji pjenušac nego što smo kod suhih roséa navikli.
Kupovao se zato pravi Blanc de Blancs, suhi pjenušac od chardonnaya iz 2014. I to “na slijepo”. Spada u skuplju kategoriju, stoji 46 funa, a takva se vina ne daju na kušanje gostima koji plate najjeftiniju turu “Open Day”. Dugo odležavanje na kvascima dalo mu je nježne arome brioša i vanilije, a zadržao je finu citrusnu svježinu i vrijedi svoje cijene. U najboljim berbama u Nyetimberu rade i bijeli pjenušac od crnoga grožđa, Tillington Single Vineyard. Sad je u prodaji berba 2013. Vrhunac proizvodnje su im pjenušci 1086. Prestige Cuvée i 1086. Prestige Rosé Cuvée, oba iz berbe 2010.
Open Day Tour započinje dobrodošlicom u Bijeloj štali iz 15. stoljeća i pričom o bogatoj povijesti kuće. Nyetimber znači Nova šuma, a prvi put se imanje spominje 1086., pa zato i elitna linija pjenušaca nosi u nazivu tu godinu. Devet stoljeća poslije američki par Sandy i Stuart Moss kupio je 49 hektara imanja, a 1988. i posadio chardonnay, crni pinot i mlinarski pinot, “sveto trojstvo grožđa za pjenušce”. Nizozemac Eric Heerema postao je vlasnik 2006. i danas živi tamo u South Sideu sa suprugom Hanom i troje djece.
Nyetimber ima 350 hektara vinograda na 11 položaja, a tlom u svima dominira kreda, kao i u najboljim vinogradima Champagne. Imaju tri podruma: prvi za prešanje grožđa, drugi za prvu fermentaciju i treći za drugu fermentaciju. Put ka uspjehu bio je polagan: četiri godine su nakon sadnje čekali da grožđe bude dovoljno dobro za vrhunski pjenušac, a potom četiri godine da vino sazrije kroz dvije fermentacije. Već su 2012. mijenjali trsove posađene 1988. zato što su redovi bili preuski pa nisu mogli obrađivati novom mehanizacijom. Sad beru i vinificiraju grožđe sa svake parcele posebno, sele mehanizaciju i berače s jednog položaja na drugi, a ukupno naprave 150 baznih vina svake godine. U veljači ili ožujku nakon berbe kušaju ih iz crnih čaša pa slažu blendove, odabiru koje će vino s kojim miješati i u koju seriju. Nyetimber je danas najpoznatija engleska vinarija, a Engleska je sve poznatija, pa i prepoznatljivija na svjetskom vinskom tržištu. Problema s prodajom nemaju, zato što je proizvodnja malena, a tržište veliko, a klimatske promjene im idu na ruku. Uostalom, već brojne šampanjske kuće imaju vinograde u UK.
Bazni pjenušac skuplji od većine baznih ‘šampusa’
Klasična je šampanjska mješavina sorata chardonnay, crni pinot i mlinarski pinot pjenušac Nyetimber Classic Cuvée. Mješavina je to i grožđa iz više vinograda i više berbi, što je uobičajena praksa za bazna vina i u velikim šampanjskim kućama. Rezultat je pjenušac kremastog okusa i citrusne svježine. Kvalitetom je ravan većini baznih šampanjaca, a od mnogih je i skuplji. U vinariji je butelja 37 funta, a toliko je i u supermarketima poput Waitrosea. Kod nas je Enozoik prodaje za 350 kuna.
Klasična je šampanjska mješavina sorata chardonnay, crni pinot i mlinarski pinot pjenušac Nyetimber Classic Cuvée. Mješavina je to i grožđa iz više vinograda i više berbi, što je uobičajena praksa za bazna vina i u velikim šampanjskim kućama. Rezultat je pjenušac kremastog okusa i citrusne svježine. Kvalitetom je ravan većini baznih šampanjaca, a od mnogih je i skuplji. U vinariji je butelja 37 funta, a toliko je i u supermarketima poput Waitrosea. Kod nas je Enozoik prodaje za 350 kuna.