Prošle godine je shvatio da je trebao biti bolji prema ženama

Press Association/PIXSELL
Donosimo drugi nastavak o turbulentnom životu jednog od najvećih gastronomskih znalaca i chefova, Anthonyja Bourdaina
Vidi originalni članak

"Onaj sam frajer s TV-a koji seksualizira hranu, psuje i misli da je svaka referenca na seks zabavna. Radio sam glupe i uvredljive stvari u životu, bio sam frajer u mačo svijetu i pronašao sam se u falocentričnom i opresivnom svijetu gdje sam ja bio ne samo onaj koji je preživio, već i faca", rekao je u iskrenom intervjuu chef Anthony Bourdain kontekstualizirajući svoju krivnju u post MeToo svijetu.

On je, kaže, i više nego dobro prihvatio ulogu "zločestog mačo frajera" koju su, do neke mjere, s njegovim blagoslovom stvorili mediji nakon izlaska njegove prve knjige prije 18 godina.

"Urlao sam na svoje konobarice, bacao tanjure i radio tantrume dok sam još svakodnevno radio u kuhinji. Nisam bio blag niti ugodan, ali mislim, nadam se da nikada nisam učinio da se netko osjeća neugodno u smislu upucavanja ili seksualnih aluzija", rekao je Bourdain o kojem do sada niti jedna žena nije rekla riječ pogrde.

Kuhar, autor, novinar i "posljednji pravi pustolov", kako ga nazivaju neki mediji, počinio je samoubojstvo prije svog 62. rođendana, a iza sebe je ostavio bivšu suprugu, djevojku i kćer. Tri žene o kojima je rado pričao i u intervjuima.

Upravo ga je njegova partnerica Asia Argento "natjerala" da razmisli o tome kakav je tijekom života bio ili trebao biti prema ženama. Glumica i pjevačica je među prvim žrtvama koje su priznale da ih je silovao producent Harvey Weinstein.

"Ponosan sam na tebe i čast mi je poznavati te. Napravila s najtežu stvar na svijetu", tvitao je Bourdain o djevojci s kojom je u vezi bio dvoje godine, otkada ga je ona vodila po predgrađima Rima u potrazi za gastronomskim avanturama za njegov serijal "Parts Unknown".

Od 1985. do 2005. Bourdain je bio u braku sa ljubavi iz srednjoškolskih dana Nancy Putkoski no o tom braku nikada nije govorio. Zato je pričao o tome kakav je on bio tijekom tih godina.

"Bio sam neprestano nadrogiran i samo razmišljao o sljedećem fiksu, stalno u dugovima. Platiti stanarinu na vrijeme bilo je čudo. "Kitchen Confidential" je sve promijenio, a nakon toga sam postao čovjek s najboljim poslom na svijetu. Putovao sam, jeo i za to sam bio plaćen", rekao je Bourdain kojem je spoj s drugom suprugom Ottaviom Busiom namjestio zajednički prijatelj Eric Ripert, isti čovjek koji je u hotelu u francuskom Kaysersbergu pronašao njegovo tijelo.

S Busiom, u koju se ludo zaljubio te bio u braku od 2007. do 2016. je dobio kći jedinicu Ariane koja je, kaže, također utjecala na njegovo razmišljanje o ženama te je li ih mogao bolje tretirati.

"Moja jedina dužnost kao roditelja i oca, posebno odgajajući malu djevojčicu koja će odrasti u mladu ženu jest da nikada ne gleda u muškarce kako bi pronašla potvrdu ili osjećaj samopoštovanja", rekao je Bourdain o kćerkici.

Mediji su i prije njegove smrti povlačili paralele između Asie i Ottavie i mnogi su ga otvoreno zafrkavali da "ima tip žene". Obje su, naime, Talijanke. Ottavia je rođena na Sardiniji, dok je Asia iz Rima. No sličnosti ovdje ne staju.

"Obje su tetovirane vitke brinete iz Italije. Obje su voljele glazbenike, Asia je bila u braku s rokerom Marcom Castoldijem, dok je Busia do Amerike, i Bourdaina, došla tako jer je sljedila rokera kojim je bila zaluđena. Argento je jedno vrijeme bila na glasu kao akcijska junakinja, posebno nakon filma "xXx" s Vin Dieselom, a Busia je bila zaluđena jiujitsuom. Nakon što je rodila kći počela je trenirati svaki dan. Na spojeve ih je vodio u restorane, vinarije i zalogajnice", piše AsiaOne.

"Oženio sam Sophiu Loren, a ona se pretvorila u Van Dammea", rekao je jednom u šali za sportski nastrojenu Ottaviu s kojom je trenirao.

Bourdain je, čak pri tome riskirajući vlastiti imidž i uspjeh, hrabro ustvrdio kako je bio dio "mačo" i "bro" kulture koja je počesto otežala ženama rad i funkcioniranje u današnjem društvu.

"Osvrćem se na vlastiti život i pitam se, s obzirom da sam poznavao mnogo žena sa sličnim pričama, zašto mi nisu prišle i tražile pomoć. Taj nedostatak povjerenja radi onog kakav sam bio je moj osobni poraz", rekao je Bourdain i napomenuo kako je shvatio da ne želi da se uz njegovo ime veže pojam "mačo".

Nakon njegove smrti oglasila se i njegova prijateljica i nekadašnja djevojka, kolumnistica Paula Froelich. Oni su 2005. neko vrijeme izlazili a ostali su jako dobri prijatelji.

"Posvećeno dobrom čovjeku, velikom prijatelju i odanoj ljubavi", napisala je Froelich ispod fotografije para. S njom, kao i sa Busiom, rekao je jednom Bourdain, veze nisu uspjele jer je on na putu 250 dana godišnje. No s Asijom je bilo drugačije.

"Ona je iz obitelji filmaša, zna što je to stalno raditi. Mimo toga opčinjen sam njome jer će vam uvijek reći što misli, neovisno o posljedicama", rekao je o ženi koju je nazivao "svojom inspiracijom u svemu".

Za vrijeme njegove smrti Asia se nalazila u susjednoj državi, Italiji, gdje su se i upoznali. Nekoliko sati nakon što je vijest postala  javna na Twitteru je napisala kako je "otišla njezina ljubav, stijena i zaštitnik".

Posjeti Express