Life
3141 prikaza

Prošle godine je shvatio da je trebao biti bolji prema ženama

Anthony Bourdain
Press Association/PIXSELL
Donosimo drugi nastavak o turbulentnom životu jednog od najvećih gastronomskih znalaca i chefova, Anthonyja Bourdaina

"Onaj sam frajer s TV-a koji seksualizira hranu, psuje i misli da je svaka referenca na seks zabavna. Radio sam glupe i uvredljive stvari u životu, bio sam frajer u mačo svijetu i pronašao sam se u falocentričnom i opresivnom svijetu gdje sam ja bio ne samo onaj koji je preživio, već i faca", rekao je u iskrenom intervjuu chef Anthony Bourdain kontekstualizirajući svoju krivnju u post MeToo svijetu.

On je, kaže, i više nego dobro prihvatio ulogu "zločestog mačo frajera" koju su, do neke mjere, s njegovim blagoslovom stvorili mediji nakon izlaska njegove prve knjige prije 18 godina.

"Urlao sam na svoje konobarice, bacao tanjure i radio tantrume dok sam još svakodnevno radio u kuhinji. Nisam bio blag niti ugodan, ali mislim, nadam se da nikada nisam učinio da se netko osjeća neugodno u smislu upucavanja ili seksualnih aluzija", rekao je Bourdain o kojem do sada niti jedna žena nije rekla riječ pogrde.

Anthony Bourdain | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Kuhar, autor, novinar i "posljednji pravi pustolov", kako ga nazivaju neki mediji, počinio je samoubojstvo prije svog 62. rođendana, a iza sebe je ostavio bivšu suprugu, djevojku i kćer. Tri žene o kojima je rado pričao i u intervjuima.

Upravo ga je njegova partnerica Asia Argento "natjerala" da razmisli o tome kakav je tijekom života bio ili trebao biti prema ženama. Glumica i pjevačica je među prvim žrtvama koje su priznale da ih je silovao producent Harvey Weinstein.

"Ponosan sam na tebe i čast mi je poznavati te. Napravila s najtežu stvar na svijetu", tvitao je Bourdain o djevojci s kojom je u vezi bio dvoje godine, otkada ga je ona vodila po predgrađima Rima u potrazi za gastronomskim avanturama za njegov serijal "Parts Unknown".

Od 1985. do 2005. Bourdain je bio u braku sa ljubavi iz srednjoškolskih dana Nancy Putkoski no o tom braku nikada nije govorio. Zato je pričao o tome kakav je on bio tijekom tih godina.

Anthony Bourdain | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

"Bio sam neprestano nadrogiran i samo razmišljao o sljedećem fiksu, stalno u dugovima. Platiti stanarinu na vrijeme bilo je čudo. "Kitchen Confidential" je sve promijenio, a nakon toga sam postao čovjek s najboljim poslom na svijetu. Putovao sam, jeo i za to sam bio plaćen", rekao je Bourdain kojem je spoj s drugom suprugom Ottaviom Busiom namjestio zajednički prijatelj Eric Ripert, isti čovjek koji je u hotelu u francuskom Kaysersbergu pronašao njegovo tijelo.

S Busiom, u koju se ludo zaljubio te bio u braku od 2007. do 2016. je dobio kći jedinicu Ariane koja je, kaže, također utjecala na njegovo razmišljanje o ženama te je li ih mogao bolje tretirati.

"Moja jedina dužnost kao roditelja i oca, posebno odgajajući malu djevojčicu koja će odrasti u mladu ženu jest da nikada ne gleda u muškarce kako bi pronašla potvrdu ili osjećaj samopoštovanja", rekao je Bourdain o kćerkici.

Mediji su i prije njegove smrti povlačili paralele između Asie i Ottavie i mnogi su ga otvoreno zafrkavali da "ima tip žene". Obje su, naime, Talijanke. Ottavia je rođena na Sardiniji, dok je Asia iz Rima. No sličnosti ovdje ne staju.

Anthony Bourdain | Author: REUTERS REUTERS

"Obje su tetovirane vitke brinete iz Italije. Obje su voljele glazbenike, Asia je bila u braku s rokerom Marcom Castoldijem, dok je Busia do Amerike, i Bourdaina, došla tako jer je sljedila rokera kojim je bila zaluđena. Argento je jedno vrijeme bila na glasu kao akcijska junakinja, posebno nakon filma "xXx" s Vin Dieselom, a Busia je bila zaluđena jiujitsuom. Nakon što je rodila kći počela je trenirati svaki dan. Na spojeve ih je vodio u restorane, vinarije i zalogajnice", piše AsiaOne.

"Oženio sam Sophiu Loren, a ona se pretvorila u Van Dammea", rekao je jednom u šali za sportski nastrojenu Ottaviu s kojom je trenirao.

Bourdain je, čak pri tome riskirajući vlastiti imidž i uspjeh, hrabro ustvrdio kako je bio dio "mačo" i "bro" kulture koja je počesto otežala ženama rad i funkcioniranje u današnjem društvu.

"Osvrćem se na vlastiti život i pitam se, s obzirom da sam poznavao mnogo žena sa sličnim pričama, zašto mi nisu prišle i tražile pomoć. Taj nedostatak povjerenja radi onog kakav sam bio je moj osobni poraz", rekao je Bourdain i napomenuo kako je shvatio da ne želi da se uz njegovo ime veže pojam "mačo".

Nakon njegove smrti oglasila se i njegova prijateljica i nekadašnja djevojka, kolumnistica Paula Froelich. Oni su 2005. neko vrijeme izlazili a ostali su jako dobri prijatelji.

"Posvećeno dobrom čovjeku, velikom prijatelju i odanoj ljubavi", napisala je Froelich ispod fotografije para. S njom, kao i sa Busiom, rekao je jednom Bourdain, veze nisu uspjele jer je on na putu 250 dana godišnje. No s Asijom je bilo drugačije.

"Ona je iz obitelji filmaša, zna što je to stalno raditi. Mimo toga opčinjen sam njome jer će vam uvijek reći što misli, neovisno o posljedicama", rekao je o ženi koju je nazivao "svojom inspiracijom u svemu".

Za vrijeme njegove smrti Asia se nalazila u susjednoj državi, Italiji, gdje su se i upoznali. Nekoliko sati nakon što je vijest postala  javna na Twitteru je napisala kako je "otišla njezina ljubav, stijena i zaštitnik".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.