SAD izgubio 1475 djece migranata - ne znaju gdje su

EDGARD GARRIDO/REUTERS/PIXSELL
I dok Trump odgovornost prebacuje na demokrate, politiku razdvajanja usvojili su zapravo samo članovi njegove administracije
Vidi originalni članak

Posljednji podaci američkog Ministarstva zdravlja i socijalne politike pokazali su kako vlasti ne mogu locirati gotovo 1500 djece migranata koja su odvojena od njihovih obitelji i razmještena u obitelji američkih sponzora. Zastrašujući su to podaci koji su još jednom postavili niz pitanja politike koju provodi administracija Donalda Trumpa o razdvajanju migrantskih obitelji. 

Ovaj 'komunikacijski' problem u javnost je izašao tijekom nedavnog svjedočenja jednog dužnosnika iz ministarstva. On je govorio i o strogoj politici razdvajanja koja obuhvaća obitelji koje ilegalno prelaze granicu. Upravo ovo pitanje, smatraju mnogi, moglo bi biti odlučujuće u formiranju migrantskih zakona

Djeca za koju se zapravo ne zna gdje su, kako piše Business Insider, su na jugozapadnu američku granicu stigli sami, većinom iz Salvadora, Hondurasa i Guatemale. Osim onih koji dolaze sami, djeca se razdvajaju od svojih obitelji. Ta činjenica šokantna je sama po sebi, no još više šokira podatak kako je većinom riječ o djeci mlađoj od dvije godine, a zabilježen je i slučaj jednog djeteta, bebe, stare samo 53 tjedna. 

Stručnjakinja za migracijske zakone Laura St. John nazvala je to "politikom bez presedana" te naglasila kako je od početka ove godine vidjela više od 200 slučajeva tako odvojene djece. Naime, po Trumpovoj direktivi djeca koja se tako odvoje od svojih obitelji su pod nadzorom Office of Refugee Resettlement (Ured za preseljenje izbjeglica) i smještaju se u državna skloništa

Onaj koji je podatak iznio u javnost, Steven Wagner, pomoćnik tajnika u Ministarstvu zdravlja i socijalne politike, prošloga je mjeseca objavio kako je ured za preseljenje izbjeglica izgubio trag 1475 djece migranata koji su pod sponzorstvom SAD-a. 

Ured je ukupno, od listopada do prosinca prošle godine, ukupno vodio brigu o 7635 djece. Za vrijeme tog razdoblja, kako su potvrdili, 6075 djece i dalje je ostalo sa sponzorima, 28 je pobjeglo, pet je napustilo zemlju, a 52 je relocirano tj. premješteni su iz sponzorskih obitelji i žive s nekim drugim.

Wagner je tijekom svog svjedočenja naglasio kako ured nije legalno odgovoran za djecu u trenutku kada se ona smještaju kod sponzora, no agencija će "baciti novi pogled", kako je rekao, na legalne i političke mogućnosti kako bi se ta situacija popravila. 

Mafija “Više se isplati trgovati migrantima nego drogom”

Naime, ova tema izazvala je niz kritika u SAD-u, a za to je vrijeme Trump pokušao krivnju prebaciti na demokrate, pa je tako u svom tvitu pozvao glasače da izvrše pritisak na manjinsku stranku kako bi se ova politika ukinula. No politika o kojoj je riječ nije zakon, pišu mediji, a usvojili su je samo članovi Trumpove administracije.

Glavni državni odvjetnik Jeff Sessions predstavio je, ranije ovog mjeseca, politiku "nulte tolerancije", koja podrazumijeva da se djeca odvajaju od obitelji koji granicu prelaze ilegalno i naglasio "Ako vam se to ne sviđa, onda nemojte krijumčariti djecu preko granice". 

Moguću zabrinutost za budućnost takve djece odbacio je predstojnik ureda Bijele kuće John Kelly koji je rekao kako će takva djeca biti stavljena "u udomiteljske obitelji ili što god". 

Bivši senator Rick Santorum objasnio je kako izraz "izgubljen" znači 'samo' kako je izgubljen kontakt između agencije i američkih sponzora te djece, te optužio javnost kako od toga žele napraviti veliki problem, a problema zapravo nema. 

"Ured je izgubio komunikaciju s njima. Da li to znači da su oni izgubljeni? Ne, to samo znači kako je u tijeku proces kako bi se otkrilo zašto se ovi sponzori nisu povratno javili". Također rekao je kako bi se krivca trebalo tražiti u "neadekvatnim državnim agencijama" i birokraciji. 

Santorum je naglasio da se od sponzora nikad i ne može očekivati stopostotni odgovor. I možda bi to sve bilo lakše 'probavljivo', da izvješća ne pokazuju kako manjak kontakta sa sponzorima može značiti i da su djeca izložena nekoj opasnoj situaciji, posebno trgovini ljudima i prisilnom radu.

A djeca su u posebno osjetljivoj fazi. Kako je riječ o posebno strašnim i šokantnim podacima ukazao je i Lee Gelernt, zamjenik direktora organizacije za prava imigranata ACLU. Najgore je to što je vidio u više od 25 godina bavljenja ovim poslom, naglasio je i prisjetio se prizora djeteta koje vrišti dok ga odvajaju od njegove majke.

"Samim time što su morali napustit svoju zemlju naneseno im je traumatično iskustvo, i nakon toga su još i odvojeni od svojih obitelji. Medicinski podaci pokazuju kako možda takvoj djeci uzrokujemo trajnu traumu a vlasti i dalje pokušavaju pronaći nove načine opravdanja svega toga što se događa", naglasio je. 

Posjeti Express